Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Putin'in en yakın danışmanı, 3 madde sıraladı

Düzenleyen:
Putin'in en yakın danışmanı, 3 madde sıraladı

DÜNYA Haberleri

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in en yakınındaki danışmanlardan olan Sergey Markov, uçak krizi sonrasında gerginleşen iki ülke ilişkilerini, Rusya'nın açısından değerlendirdi. Markov, Kremlin'in üç şartını söyledi, "Türkiye bunları yapsa da ilişkiler bir daha eskisi gibi olamaz" dedi.

Türkiye'nin Türk hava sahasını ihlal eden ve uyarılara yanıt vermeyen Rus uçağını vurmasının ardından yaşanan yüksek tansiyon sürüyor. Putin'in danışmanına göre Rusya, Türkiye'den, Türkiye'nin elindeki iz haritasına rağmen uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğünü kabul etmesini istiyor. Rusya ayrıca Türkiye'nin özür dilemesini ve sorumluları cezalandırmasını talep ediyor. 
 
Markov, bu kriz nereye varır sorusu üzerine "Türkiye'yle Rusya arasında bir sıcak savaşın olması, kimsenin istemeyeceği bir durum. Diğer taraftan, tehlikeli bir ortam söz konusu. Zira Suriye'de hem Türkiye, hem de Rusya varlık gösteriyor. Ayrıca, Türkiye'de bazı kişiler, Azerbaycan'ı, Dağlık Karabağ'a askeri müdahalede bulunmaya teşvik ediyor. Oysa, bir Azeri-Ermeni savaşının çıkması halinde, Rusya, Ermenistan'la yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde, buraya müdahale etmek zorunda kalır. Bu tehlikeler karşısında son derece sağduyulu olmak gerekiyor. 
 
Sıcak savaş olasılığını bir tarafa bıraktığımızda, geriye, ekonomik ve diplomatik savaş ihtimalleri kalıyor. Rusya'yla Türkiye arasında ekonomik savaşın patlak vermesi de, iki ülkenin ekonomisine büyük zarar verir. O nedenle, bunlardan da kaçınmak gerekiyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bu konuda bir uzlaşma formülü önerdi.

Buna göre Rusya'nın Türkiye'den başlıca üç talebi var:

1- Uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğünün kabul edilmesi. Nitekim uçağın pilotları uçak hemen vurulduktan sonra paraşütle atladılar ve Suriye topraklarına iniş yaptılar. Bu bile uçağın Suriye'deyken düşürüldüğünü ispatlamaya yeter.

2- Türkiye'nin bu olaydan ötürü özür dilemesi.

3- Sorumluların cezalandırılması. Bu üç madde, tansiyonu düşürür. 
 
Markov, "Peki, diyelim ki Türkiye Rusya'nın bu üç isteğini yerine getirdi. Bu maddeler gerçekleşirse, Türk-Rus ilişkilerinde eskiye dönüş gerçekleşir mi?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
 
Hayır. Bu üç madde, sadece Rusya ile Türkiye arasında ekonomik ve diplomatik savaşın başlamaması için gerekli olan hususlar. Bunlar sağlanırsa, ekonomik ve diplomatik savaştan kaçınılmış olur. Diğer taraftan, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler bir daha asla eski haline dönemez.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...