Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uzmanlar, ABD Hazine Bakanlığının yaptırım kararını değerlendirdi

Düzenleyen:
Uzmanlar, ABD Hazine Bakanlığının yaptırım kararını değerlendirdi

DÜNYA Haberleri

ABD'li uzmanlar, ABD Hazine Bakanlığının Suriye hükümeti ile DAEŞ arasındaki petrol ticaretine yönelik yaptırım kararının, uzun süredir devam eden söylentilere son noktayı koyduğu görüşünü paylaştı.

ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Suriyeli iş adamı George Haswani ve sahip olduğu HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi’ni, Esed rejiminin DAEŞ’ten petrol almasına aracılık ettiği gerekçesiyle kara listeye aldı.

Bakanlıktan bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haswani ve şirketinin ABD'deki mal varlığını donduran ve ABD ile ticaret yapmasını yasaklayan kararın, bir ülkenin DAEŞ’ten petrol almasıyla ilişkili ilk yaptırım olduğunu, ABD’nin Esed rejimi ve DAEŞ’e yönelik mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.

"Söylentiler doğrulanmış oldu"

Atlantik Konseyi Kıdemli Uzmanı Jean Seznec ise yaptırım kararını, ABD yönetiminin Esed rejimini DAEŞ’ten petrol almakla resmi olarak suçlaması olduğunu belirterek, "Suriye hükümetinin DAEŞ’ten petrol aldığına yönelik söylentileri epeydir duyuyorduk, söylentiler bu yaptırım kararıyla doğrulanmış oldu" dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol da yaptırımların çözüme önemli katkısı olacağını vurguluyarak, "DAEŞ'in varlığı ve petrol kaynaklarını ele geçirmiş olması, Orta Doğu'nun enerji güvenliği için büyük bir problem. Yaptırımların bu sorunun çözümüne büyük katkısı olacaktır" diye konuştu.

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü’nün Kıdemli Uzmanı Greg Myre ise "ABD, ekonomik baskıları açıkça yükseltmeye çalışıyor. Buna ilaveten son dönemde petrol tankerlerinin de bombalandığını gördük. Bence, bunlar DAEŞ'in finansal kaynaklarının izini sürmek adına artırılan çabaların bir parçası" dedi.

Kara listeye alınan şirkete ilişkin dikkat çeken ayrıntılar

Öte yandan, ABD'nin kara listesine alınan George Haswani'ye ulaşılamazken, HESCO Mühendislik ve İnşaat Şirketi’nin "www.hescoco.com" adlı sitesinde ziyaretçileri ‘‘Şu anda yapım aşamasındadır’’ notu karşılıyor. 

Sitesinin yaptırım kararı öncesinde arama motoru Google'ın ön belleğine kaydedilmiş kopyalarına göre, Suriye'nin Savunma, Elektrik, Petrol ve Mineral Kaynakları Bakanlıkları ile Suriye Doğalgaz Şirketi ve Suriye Petrol Şirketi gibi devlet kontrolündeki önemli ticari kuruluşlar şirketin müşterileri arasında yer alıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...