'DAEŞ petrolünü Esed’e satan, Rus şirketin taşeronu'

Düzenleyen:
'DAEŞ petrolünü Esed’e satan, Rus şirketin taşeronu'

DÜNYA Haberleri

AB'nin incelemeleri, DAEŞ’in Esed rejimine sattığı petrole aracılık yapan Suriyeli iş adamının aynı zamanda Rusya’nın önde gelen enerji şirketlerinden birinin taşeronluğunu yaptığını gösterdi.

Rus jetinin Türkiye’nin hava sahasını ihlali nedeniyle düşürülmesinin ardından Rus yetkililer terör örgütü DAEŞ’in bölgedeki petrol ticaretine ilişkin farklı iddiaları gündeme getirseler de, Avrupa Birliği (AB) nezdinde yürütülen incelemeler Rusya’nın iddialarının tersine işaret ediyor.

AB Bakanlar Konseyi'nin 7 Mart tarihli kararında Suriye rejimi ile yakın ilişkileri olan ve DAEŞ’in kontrolündeki petrolün yine rejime satılmasına aracılık ettiği gerekçesiyle  kara listesine eklediği isim ve profiller incelendiğinde petrol-ticaret- terör üçgeni de aydınlanmakta.

AB’nin yaptırım listesine aldığı isimler içerisinde Suriye’nin önde gelen iş adamlarından “HESCO Mühendislik ve İnşaat” şirketinin ortağı iş adamı George Haswani’nin adı öne çıktı.

"Yeterli delil mevcut"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan AB Komisyonu Sözcülerinden Nabila Massrali listede isimleri yer alan toplam 13 kişi ve şirketin karanlık ilişki ağlarına dair “kanıtlara” sahip olduklarını işaret etti. Massrali, “Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi açıkladığımız listedeki isimlerin Suriye rejimini destekledikleri konusunda yeterli delilin mevcut olduğu konusunda tatmin olmuştur. Bu konudaki elimizdeki deliller AB Bakanlar Konseyi dosyasında yer almakta ve kamuya açık değildir. Konsey, Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Araştırmacısı David Butter tarafından kaleme alınan “Suriye'nin Ekonomisi” adlı raporda, “Haswani daha önceden HESCO şirketinin Rus Stroytransgaz şirketinin taşeronu olarak çalıştığını, bu bölgenin şimdi DAEŞ kontrolünde olduğunu kabul ediyor” ifadesi kullanılıyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Londra merkezli The Economist Intelligence Unit Afrika Direktörü Pat Thaker ise “Her iki tarafın (DAEŞ ve Suriye rejimi) petrol ticareti yaptığı konusu uzun zamandır tartışılıyor. Suriye hükümeti aynı zamanda Rakka’da yaşayanlara maaş da sağlıyor ve her ikisi de ortak bir elektrik santralinin enerjisini paylaşıyor. Bu yöndeki (DAEŞ ve Suriye rejimin petrol ticaretine ilişkin) iddiaları tamamen inandırıcı buluyorum” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...