ABD'den Rusya'ya Türkiye cevabı

Düzenleyen:
ABD'den Rusya'ya Türkiye cevabı

DÜNYA Haberleri

ABD, Rusya'nın Türkiye DAEŞ’ten petrol alıyor iddialarına patladı: “Tek bir kanıt yok”

Türkiye'nin DAEŞ'le petrol ticareti yaptığını iddia eden haberlerden rahatsızlık duyan ABD yönetimi, konuyla ilgili özel bir basın toplantısı düzenleyerek Türkiye'yi savundu.

İsminin gizli kalması şartıyla ABD Dışişleri Bakanlığı'ndaki toplantıda gazetecilere detaylı açıklamalar yapan üst düzey yetkili, Türk hükümetinin ya da Türkiye hükümeti içerisindeki hiçbir grup ya da kişinin DAEŞ'le petrol ticareti yapmadığını söyledi.

DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeler ile Türkiye arasında küçük ölçekte yerel kaçakçılık yapıldığını belirten yetkili, "Rusya'nın renkli haritalarla dolu internet sitesindeki iddiaların tersine DAEŞ'in kaçırdığı miktarın oranı oldukça düşük. Bu kaçakçılık da Türkiye'nin çabaları ve bizim hava saldırılarımızla her geçen gün daha da azaldı" dedi.

ABD yönetimi DAEŞ'in petrol emiri Ebu Sayyaf'ın Mayıs 2015'te düzenlediği bir operasyonla tüm belgelerini ele geçirmişti. Bu yüzden ABD bu konuda otorite kabul ediliyor.

"TAŞINMASI İMKANSIZ"

Yetkili, bir kamyonun en fazla 200 ila 250 varil petrol taşıyabileceğini ve iddialar doğru olsa bile günde 20 bin varillik bir petrolü taşımak için en az bin adet tankere ihtiyaç olduğunu ve bunun ekonomik olarak mümkün olmadığını söyledi. Amerikalı yetkili, "Çünkü bu mümkün olsa bile bu tankerlerin DAEŞ kontrolündeki bölgelerden, Esad kontrolündeki bölgelere ve Özgür Suriye Ordusu'nun elindeki bölgelere sırayla girmesi lazım. Bunlar için haraç ödemek gerekir. Bu çok olası değil" dedi.

"PETROLÜ DAEŞ TÜKETİYOR" Üst düzey Amerikalı diplomat, petrolün Türkiye'ye gitmediğini ve tamamen DAEŞ'in Suriye ve Irak'taki topraklarında tüketildiğini çünkü insanların araçları için hala bu petrole ihtiyacı olduğunu söyledi. Petrolün hala Esad rejimine de satıldığını söyleyen yetkili, "zaman içerisinde rejim alımlarını azalttı ama hala devam ediyorlar. Üretilen tüm petrolün Suriye ve Irak'ta tüketilmesi ve satılması için yeterli pazar var" şeklinde konuştu.

"RUSLARIN FOTOĞRAFLARI ESKİ"

Rusların yayınladığı fotoğraflardaki kamyonların DAEŞ'e ait petrol dağıtım noktalarında toplandığını ve bu kamyonların petrolü Suriye içerisine dağıttığını söyleyen Amerikalı yetkili, "bu tırlar Türkiye'ye gitmiyor. Zaten ortada bu kamyonların sınırı geçtiğini gösteren tek bir fotoğraf yok. Bu fotoğraflar sahte değil ama eski. Çünkü biz bu kamyonları sürekli vuruyoruz. Onlar hiçbir yer güvenli değil" dedi.

"THE GUARDIAN HABERİ DOĞRU DEĞİL"

Basın toplantısında Türk basınında da yer alan The Guardian'dan Martin Chulov'un bir Batılı yetkiliye dayandırdığı iddialar da konuşuldu. Amerikalı diplomat, Ebu Sayyaf'ın belgelerinden bir Türk yetkili ile petrol ticareti yaptığını gösteren bilgiler çıktığını iddia eden haberi yalanlayarak, "Türkiye ve DAEŞ'in petrol kaçakçılığını organize ettiğini gösteren elimizde hiçbir güvenilir bilgi yok. Türkiye 2012 yahut 2013'te de böyle bir ticaretin içinde olmadı" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...