Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suriyeli muhalifler New York görüşmelerine hazırlanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Suriyeli muhalifler New York görüşmelerine hazırlanıyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

​Suriye muhalefetinin siyasi ve askeri unsurları, Riyad'da bir araya gelerek, New York'taki görüşmeler için ortak pozisyon belirlemeye çalışacak.

Suriyeli muhalif gruplar, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Cenevre-1 Bildirisi doğrultusunda ortak bir bildiri yayımlamak ve Viyana-2 toplantısında takvimlendirilen siyasi süreç için müzakereci heyeti belirlemek üzere toplanıyor.  

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, basına kapalı yapılacak toplantıya Ahrar'uş Şam, İslam Ordusu, Nureddin Zengi, Feylek'eş Şam gibi sahada etkili muhalif grupların katılması bekleniyor. Ancak bu gruplar, Viyana toplantılarında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevden ayrılmasına ilişkin bir takvim belirlenmediği için Riyad toplantısına da gönülsüzce katılıyor.

PKK'nın Suriye kolu PYD, ABD'nin isteğine rağmen, Türkiye'nin itirazları nedeniyle, Suudi Arabistan tarafından toplantıya çağrılmadı. Bu nedenle PYD, dün, Rusya ve İran'ın organize ettiği alternatif bir toplantı düzenleyeceğini ve "Suriye Demokratik Güçleri'ni eğiten Amerikalı askeri gözlemcilerin" de toplantıda hazır bulunacağını duyurdu. Bugün yapılması beklenen toplantıya Heysem Menna, Kadri Cemil ve Marksist ve milliyetçi partilerin temsilcilerinin aralarında bulunduğu, "sözde muhalif" 500 kişinin katılacağı bildirildi.

PYD, son iki aydır Suriye'deki Rusya-ABD rekabetinden yararlanarak, Moskova ile yakınlaşıyordu. Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından PYD'ye savaş alanında da destek vermeye başlamıştı.

"Zor bir süreç"

AA muhabirine konuşan Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) çatısı altındaki Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suudi Arabistan'ın Riyad'da Suriye muhalefetini toplama çağrısını ilk olarak mayıs ayında yaptığını, ancak o zamandan beri ertelendiğini, Viyana süreci sayesinde mümkün hale geldiğini söyledi.

Mustafa, kendilerine gelen davetiyede, tüm muhalif grupları Cenevre-1 prensipleri etrafında birleştirme ve müzakere heyeti oluşturmanın amaçlandığının belirtildiğini kaydetti. 

SMDK Başkanı Halid Hoca da konuyla ilgili AA'ya verdiği demeçte, Riyad toplantısının Viyana sürecine de olumlu etki edeceğini dile getirmişti.

SMDK, toplantıda 20 kişiyle temsil edilen en büyük grup olacak ve Suriye muhalefetinin siyasi temsilcisi olarak bulunacak. Ancak, toplantıda SMDK'nın bu statüsünün de tartışmaya açılacağı belirtiliyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim'deki Suriye toplantılarının ilkine, aralarında Türkiye, Suudi Arabistan ve İran'ın da bulunduğu 17 ülkenin dışişleri bakanları katılmıştı. Söz konusu toplantıların ikincisi ise 14 Kasım'da yapılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...