Gazzeli Şehade'nin zorlu Türkiye yolculuğu

Düzenleyen:
Gazzeli Şehade'nin zorlu Türkiye yolculuğu

DÜNYA Haberleri

İsrail ablukasındaki Gazze'den, işsizlik ve kısıtlı imkanlar nedeniyle yurtdışına çıkmak isteyen Filistinliler, Refah Sınır Kapısı'nda karşılaştıkları zor koşullar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor.

Gazzeliler, ablukanın yanı sıra "can damarı" olarak gördükleri tünellerin Mısır yönetimi tarafından yıkılmasının ardından geleceklerini yurtdışında görüyorlar. Yalnız çok az Filistinli zorlu ve yorucu bir süreci beraberinde getiren bu hedeflerine ulaşabiliyor.  Filistin Abdulmecid Şehade bu hedefine ulaşmayı başarmış az sayıdaki Gazzeliden biri. AA muhabirine Gazze'den Türkiye'ye geliş sürecinin anlatan Şehade yaşadığı zorluklara değinerek "Refah Sınır Kapısı nedeniyle halihazırda Gazze'den yurtdışına çıkmak, bir hayal" dedi. 

El-Aksa Üniversitesi'nin Beden Eğitimi bölümünden 2011 yılında mezun olan ve o tarihten bu yana iş bulamadığını belirten 26 yaşındaki Şehade, meslek edindirme kurslarına katılarak yol parası biriktirdiğini ve iyi bir gelecek hayaliyle iş bulmak için Türkiye'ye gelme kararı aldığını belirtti. Şehade, "Gazze'deki mevcut durum, gençlere hayatlarını kurabilme fırsatı tanımıyor" ifadelerini kullandı. Refah Sınır Kapısı'nda yurtdışına gitmek isteyen binlerce kişinin ismi olduğuna dikkat çeken Şehade, Filistin hükümeti ile ilgili makamlara ödenen ücretlerin de yüksek olmasından yakındı. 

"Mısır istihbaratına 2 bin dolar ödedim"

Refah Sınır Kapısı'ndan başlayan yolculuk sürecini anlatan Şehade, "Sınır kapısından Mısır'a oradan da Kahire Havalimanı'na geçişin kolaylaşması için bir yol daha var. Mısır istihbaratına en az 2 bin dolar para ödediğinizde adınız Mısır tarafının listesinde yer alıyor. Ben bu yolu kullanarak Türkiye'ye gelebildim" dedi. Şahade ayrıca Kahire Havalimanına gitmek için uzun süre Ariş kentinde bekleyen Filistinlilerin otobüslerle Kahire'ye doğru yola çıktıklarını, yolculuk sırasında askerler tarafından sürekli durdurulup arandıklarını ve kötü muamelelere maruz kaldıklarını ifade etti. 

Şehade sözlerini şöyle sürdürdü:

"Havaalanının dışında dar ve küçük bir odada alıkonulduk. Hiçbir gerekçe göstermeksizin pasaportlarımıza da el konuldu. Ne dışarı çıkabiliyorduk ne de bir şeyler satın alabiliyorduk. İhtiyaçlarımızı alıp getirmesi için birini gönderiyorlardı."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...