Sincar'da Yezidilere ait 18 toplu mezar bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Sincar'da Yezidilere ait 18 toplu mezar bulundu

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Diyanet İşleri Bakanlığı'ndaki Yezidi Temsilcisi Hadi Dubani, Sincar (Şengal) ilçesinde şu ana kadar Yezidilere ait 18 toplu mezarın ortaya çıktığını belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet İşleri Bakanlığı'ndaki Yezidi Temsilcisi Hadi Dubani, Sincar (Şengal) ilçesinde şu ana kadar Yezidilere ait 18 toplu mezarın ortaya çıktığını belirtti.

Dubani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şengal ilçesi, DAEŞ'ten alındıktan sonra, evlerine dönen ailelerin sayısı istenilen oranda değil. Şu ana kadar Şengal'e dönenlerin çoğu Sinuni kasabasındaki iki bin 600 aileden oluşuyor. Yezidiler halen güvenli bölgelerdeki sığınmacı kamplarından kalıyorlar. Söz konusu geri dönüşlerin hızlandırılması ve Yezidilerin kamp hayatına son verilmesi için Kürdistan, merkezi Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler'den gerekli yardımların temin edilmesi, bölgenin yeniden inşası için destek verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Yezidilerin yerleşim bölgelerinin yaklaşık yüzde 50'sinin halen DAEŞ militanlarının kontrolünde olduğunu hatırlatan Dubani, "Şengal ilçesinin kent merkezi kurtarıldı ancak bu bölgenin çevresindeki birçok köy halen militanların kontrolünde. Mesela Şengal'e bağlı Giraziz, Tılbat, Tılkeseb ve Siya Şeyh Hıdır kasabaları örgütün kontrolünde olan bölgelerdir ve bu topraklar ilçenin yüzde 50'sine tekabül ediyor" dedi. 

Yezidilerin bölgede meydana gelen saldırılardan en çok zarar gören kesim olduğuna dikkati çeken Dubani, "Bu halkın yaralarının sarılması ve kendi öz bölgelerine geçmeleri için çok acil bir şekilde militanların kontrolündeki bölgelerin kurtarılması lazım. Bu halk, çok acılar çekti ve şimdi de kamplarda zor şartlar altına yaşıyorlar" şeklinde konuştu. 

Sincar'ın 3 Ağustos 2014 tarihinde DAEŞ'in kontrolüne geçmesiyle birlikte, kaçmayı başaramayan Yezidilerin toplu bir şekilde katledildiğini hatırlatan Dubani, "Şengal'in kurtarılmasıya birlikte militanların yaptığı toplu kıyım da ortaya çıktı. Şu ana kadar yapılan kazı çalışmaları sonucu Yezidilere ait 18 toplu mezar bulundu. Maalesef daha 21 toplu mezarın kurtarılmamış bölgelerde olduğu bilgisine ulaştık" diye konuştu. 

DAEŞ'in saldırılarından dolayı, Musul'un Sincar ilçesi başta olmak üzere çeşitli bölgelerde yaşayan Yezidiler, IKBY'deki Duhok kenti başta olmak üzere Türkiye'deki sığınmacı kamplarına sığınmıştı. Militanların halk üzerinde güvenlik tehdidi oluşturmaya devam etmesinden dolayı, çok sayıda Yezidi Türkiye üzerinden kaçak yollarla Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerine giderek sığınma talebinde bulunmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...