Suriye'de yabancı savaşçı sayısı son 18 ayda iki katına çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Suriye'de yabancı savaşçı sayısı son 18 ayda iki katına çıktı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD merkezli Soufan Group'un hazırladığı raporda, Suriye'deki yabancı savaşçı sayısının son 18 ayda iki katın üzerinde arttığı belirtildi.

Suriye'de faaliyet gösteren silahlı grupların safında savaşmaya giden yabancı ülke vatandaşı sayısında, son 18 ay içinde iki katın üzerinde artış olduğu belirtildi.

Merkezi New York'ta bulunan ve güvenlik araştırmaları yapan Soufan Group adlı şirketin hazırladığı raporda, Haziran 2014'te 12 bin olarak tahmin edilen Suriye'deki yabancı savaşçı sayısının, Aralık 2015 itibarıyla 27 bin ile 31 bin arasında bulunduğu ifade edildi.

Yeni istatistiklerin başta DAEŞ olmak üzere Irak ve Suriye'deki terör örgütlerine dış ülkelerden katılımı engellemeye yönelik çabaların yeterince etkili olmadığını gösterdiği öne sürülen raporda, 86 farklı ülkeden kişilerin iç savaşa katılmak için Suriye'ye gittiği kaydedildi.

Raporda, Rusya ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden Suriye'ye giden yabancı savaşçı sayısında son 18 ayda yüzde 300'lük bir artışın tespit edildiği belirtildi.

Suriye'de Rusya'dan en az 2 bin 400 savaşçının bulunduğuna işaret edilen raporda, bu savaşçıların büyük bölümünün Çeçenistan ve Dağıstan bölgelerinden gittiği kaydedildi. Eski Sovyet ülkelerinden ise 4 bin 700 kişinin iç savaşta yer aldığı ifade edildi.

 Avrupa Birliği ülkelerinden Suriye'ye savaşmaya gidenlerin sayısının son 18 ay içinde 2 bin 500'den en az 5 bine yükseldiği vurgulanan raporda, bunların 3 bin 700'ünün Almanya, Fransa, İngiltere ve Belçika kaynaklı olduğu belirtildi. Öte yandan, bugüne kadar söz konusu dört ülkeden Suriye'ye savaşmaya giden yaklaşık bin kişinin ülkelerine geri döndüğü kaydedildi.

Raporda, Suriye'deki iç savaşa en fazla yabancı katılımının Tunus'tan olduğu, Ekim 2015 itibarıyla yaklaşık 6 bin Tunuslunun Suriye'de bulunduğu aktarıldı.

Tunus'u söz konusu kategoride 2 bin 500 kişiyle Suudi Arabistan ve 2 bin 400 savaşçı ile Rusya takip ediyor. Raporda, Türkiye'den 2 bin 100, Ürdün'den 2 bin kişinin Suriye'deki iç savaşa katıldığı belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...