Petrol fiyatları Rusya'yı ekonomik darboğaza soktu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Petrol fiyatları Rusya'yı ekonomik darboğaza soktu

DÜNYA Haberleri  / AA

Ekonomisi büyük oranda petrol ve doğalgaz ihracatına bağlı Rusya'nın, petrol fiyatları nedeniyle yaşadığı ekonomik darboğazdan önümüzdeki yıl da çıkamayacağı belirtiliyor.

Geçen yıldan bu yana 115 dolardan 39,8 dolara kadar düşen Brent  petrolün varil fiyatı, toplam ihracat gelirinin yaklaşık 58'i petrol ve gaz olan  Rusya'da ekonomik sıkıntılara yol açıyor. Merkezi Londra'da bulunan bağımsız araştırma şirketi Capital  Economics'in Enerji Piyasaları Ekonomisti Liza Ermolenko, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, düşük petrol fiyatlarının Rus ekonomisindeki yapısal bozuklukları  açığa çıkardığını vurguladı. 
 
Düşük petrol fiyatları ve ülkedeki siyasi riskler nedeniyle Rus  ekonomisindeki toparlanmanın son derece yavaşlayacağını savunan Ermolenko,  "Rusya'nın bütçesi oldukça daralmış durumda, enflasyon çok yüksek ve Rus  rublesinin değeri önemli derecede düştü" dedi. 
 
 Ermolenko, doğalgaz fiyatlarının da petrol fiyatları nedeniyle  düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: 
 
"Rusya'nın Çin'le yaptığı doğalgaz anlaşmasındaki pazarlıklar  nedeniyle Rus gazının fiyatı daha da düşebilir. AB ülkeleri ise sıvılaştırılmış  doğalgaz (LNG) tesisleri inşa ederek Rus gazı tüketimini düşürmeye çalışıyor.  Ayrıca 2018'den sonra ABD, Avustralya, Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi  ülkeler küresel gaz piyasalarında daha aktif olacaklar. Bu durum da gazdan önemli  bir gelir eden Rusya için negatif bir gelişme." 
 
'EKONOMİK BÜYÜME 2016'DA SIFIR AYAKIN OLACAK' 
Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov  da, Rus ekonomisinin önümüzdeki yıl sıfıra yakın büyüyeceğini öngördü. Ekonomik büyüme için Rusya'nın koşullarının yeterince iyi olmadığına  dikkati çeken Salikhov, "Rus maliye politikası sıkılaştırılmış durumda ve  önümüzdeki yıl için herhangi bir mali canlandırma planlanmış değil. Geleneksel  emtia ihracatının önünde birçok engel bulunuyor" dedi. 
Salikhov, küresel piyasalarda artması beklenen LNG rekabeti nedeniyle  Rus gazının yine de avantajlı bir konumda olacağını savunarak, "Ancak asıl soru  Gazprom'un bu avantajlarını kullanıp kullanamayacağıdır. Bunların yanında  Rusya'daki politik riskler ve çatışmalar da Rus ekonomisinin geneli için negatif  etki yapıyor" ifadelerini kullandı. 
 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...