Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin Orta Doğu'daki ilk üssü kuruluyor

Düzenleyen:
Türkiye'nin Orta Doğu'daki ilk üssü kuruluyor

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye'nin Katar'da askeri üs kuracağını söyledi.

Türkiye, ortak düşmanlarla mücadele edilmesi için Katar ile imzalanan savunma anlaşması kapsamında bu ülkede askeri üs kuracak. İki ülke arasında 2014'te imzalanan ve TBMM'den Haziran ayında onaylanan anlaşma kapsamında kurulan askeri üs, ABD'nin Orta Doğu'ya ilgisinin azaldığı bir dönemde iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini gösteriyor. Üs Türkiye'nin Orta Doğu'daki ilk askeri üssü olacak.

Türkiye ve Katar, Orta Doğu'da benzer politikalar izleyerek Mısır'da Müslüman Kardeşleri, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı devirmeye çalışan muhalifleri desteklemiş, İran'ın bölgede artan nüfuzun endişe yaşattığını dile getirmişlerdi.

İki ülke Rusya'nın Esad'a bağlı güçleri desteklemek için ülkeye askeri müdahalede bulunmasına da sert tepki vermişlerdi.

"ORTAK DÜŞMANLARA KARŞIYIZ"

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok Reuters ile söyleşisinde, askeri üste birkaç bin askerin yanı sıra hava ve deniz unsurları, eğitmenler ve özel harekat birliklerinin bulunacağı belirtti.Demirok, "Türkiye ve Katar aynı sorunlarla karşı karşıya. Bölgedeki gelişmeler ve diğer ülkelerin bilinmez politikaları iki ülkede de endişe yaşatıyor... Ortak düşmanlarla karşı karşıyayız. Orta Doğu için bu kritik dönemde iki ülke arasındaki işbirliği hayati önemde" dedi.

Demirok "çok amaçlı" üssün ağırlıklı olarak eğitim ve ortak tatbikat için kullanılacağını, Katar'ın da Türkiye'de üs kurmayı değerlendirdiğini söyledi.

Dünyanın en varlıklı ülkelerinden Katar, ABD'nin Orta Doğu'daki en büyük üssüne de ev sahipliği yapıyor. ABD üssünde 10,000 kadar askeri personel bulunuyor.Askeri üssün ne zaman tamamlanacağı hakkında bilgi vermeyen Demirok, Katar'da şu anda ülkenin silahlı kuvvetlerini eğitmek üzere 100 Türk askerli bulunduğunu ifade etti.

Demirok, "Bugün yeni bir ittifak kurmaktan ziyade tarihi ve kardeş ilişkilerimizi yeniden keşfediyoruz" dedi.

İngiltere'de King College London'da kurulu Katar Ulusal Savunma Koleji öğretim görevlisi Jean-Marc Rickli, üssün kurulmasını, "ABD'nin Basra Körfezi'yle bağlantılarını azalttığı düşünülüyor, şu anda gördüğümüz de bölgedeki potansiyel ittifakların çeşitlenmesi" dedi.

Rickli, "Katar gibi küçük bir devletseniz bazı müttefiklerinize ev sahipliği yapmak çıkarlarınıza uygun, çünkü müttefikinizden dolaylı bir garanti getiriyor. Ayrıca saldırıyı düzenleyecekler için bedeli de yükseltiyor" dedi.

Konuyla ilgili görüş almak için Katarlı yetkilere ulaşılamadı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...