Katar'dan Türkiye'ye enerji desteği

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Katar'dan Türkiye'ye enerji desteği

DÜNYA Haberleri  / AA

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al-Şafi, Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini belirterek, "Enerji dahil her anlamda Türkiye'nin yanındayız. Kardeş ülke Türkiye, ne kadar LNG isterse tedarik etmeye hazırız" dedi.

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim  Mübarek Al-Şafi, Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini belirterek, "Enerji  dahil her anlamda Türkiye'nin yanındayız. Kardeş ülke Türkiye, ne kadar LNG  isterse tedarik etmeye hazırız" dedi. 
 AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Al-Şafi, Türkiye ile Katar  arasında 1,2 milyar metreküplük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti  bulunduğunu söyledi. 
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından iki ülkenin  ilişkilerinin daha da geliştiğini vurgulayan Al-Şafi, "Türkiye bizim için kardeş  ülkedir ve enerji dahil her anlamda Türkiye'nin yanındayız. Kardeş ülke Türkiye,  ne kadar LNG isterse tedarik etmeye hazırız" ifadelerini kullandı. 
  Türkiye ve Katar'ın, Ortadoğu politikalarında da tam bir görüş birliği  içinde bulunduğuna dikkati çeken Al-Şafi, şöyle konuştu: 
 "Özellikle Suriye, Yemen ve Libya'da aynı görüş ve prensipleri  paylaşıyoruz. Bölgedeki halkın özgürlüğü ve istikrarı için çalışıyoruz. İki  devlet, yani Katar ve Türkiye onurlu bir duruş sahibidir. Bizim temennimiz siyasi  bir çözüm oluşması ve Suriye halkının memnun olmasıdır." 
 
 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 Aralık'ta Katar'a ziyaretinde, BOTAŞ ile  Katar'ın milli petrol şirketi arasında uzun vadeli ve düzenli LNG ithalatı  yapılmasını sağlayacak ön mutabakat zaptı imzalanmıştı.  Ziyarette ayrıca Katar  ve Türkiye arasında karşılıklı vizelerin kaldırıldığı bildirilmişti. 
 
Öte yandan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerine  göre Türkiye'nin 2013'te 309 milyon metreküp olan Katar'dan ithal ettiği LNG  miktarı, geçen yıl 1,2 milyar metreküpe yükseldi. Katar, dünyanın en çok LNG  ihracatı yapan ülkesi. Geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık 3'te 1'i  Katar'dan karşılandı. 
 
  Bu arada Katar, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin de yüzde 14'üne sahip  bulunuyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...