Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD Putin'in iddiasını değerlendirdi: Saçmalık

ABD Putin'in iddiasını değerlendirdi: Saçmalık

DÜNYA Haberleri

ABD yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, "Türkiye’nin Irak’taki askerleri görmezden gelindi" iddiasını "saçma" olarak değerlendirdi.

ABD yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, "Rus uçağının düşürülmesine karşılık Türkiye’nin Irak’taki askerlerini ABD’nin görmezden geldiğine" yönelik iddiasını “saçmalık” olarak niteledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’a günlük basın brifinginde, Putin’in yıllık değerlendirme toplantısında, "Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesi karşılığında ABD'nin Irak'taki Türk askerlerine göz yumacağı bir senaryo" düşündüğü ve "Belki de böyle bir düzen kurulmuştu" şeklindeki iddiası soruldu.
İddiayı “saçmalık” olarak nitelendiren Earnest, Türkiye’nin ABD’nin NATO müttefiki olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin topraklarını ve hava sahasını savunma hakkını güçlü şekilde desteklediklerini kaydetti.
Earnest, 24 Kasım’da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçen Rus yapımı savaş uçağının pilotlarının Türk hava sahasını ihlal ettikleri yönünde uyarıldığını ancak pilotların bu uyarı dikkate almadığını bildiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“ABD, Türkiye ve Rusya’ya gerilimi düşürmenin yollarını aramaları çağrısında bulundu. Yakın NATO müttefikimiz ile Rusya arasında ihtilaf oluşturmaya çalışmak gibi bir amacımız elbette yok. Suriye’de karşı karşıya olduğumuz tüm zorluklar göz önünde bulundurulduğunda Rusya’nın Suriye’de ABD ve koalisyon ortaklarımızla, buna Türkiye de dahil, daha fazla işbirliği içinde çalışma yolunu bulmasını istiyoruz.”
Rusya'ya ait Su-24 tipi savaş uçağı, 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F-16 tipi savaş uçakları tarafından vurulmuştu. 
Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.
Irak'ta da Peşmerge güçlerinin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği ise 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle yaklaşık 25 tank bölgeye intikal etmişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...