BM'den Suriye'ye insanı yardım kararı

Düzenleyen:
BM'den Suriye'ye insanı yardım kararı

DÜNYA Haberleri

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye sınır ötesinden BM gözetiminde insani yardım ulaştırılmasına onay veren konsey kararının süresini bir yıl uzattı.

Konseyde Yeni Zelanda, İspanya ve Ürdün tarafından hazırlanan karar tasarısı oy birliği ile kabul edildi. 2258 sayılı kararda BM Güvenlik Konseyi tarafından Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını isteyen 2139, 2165 ve 2191 sayılı kararların etkili bir şekilde uygulanmamasından kaygı duyulduğu belirtildi.

Ülkeye sınır ötesi yardım ulaştırılmasına onay veren 2165 sayılı kararın geçerlilik süresini bir yıl uzatan kararda, tüm taraflara, özellikle de Suriye rejimine uluslararası insancıl hukuk altındaki sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Suriye rejiminden BM gözetimindeki sınır ötesi insani yardım ulaştırma taleplerine hızlı bir şekilde olumlu cevap vermesi istenen kararda, bu talebe uyulmaması halinde BM şartı altında daha ileri önlemlerin alınacağı vurgulandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 2014 yılında kabul edilen ve tüm ülkeye insani yardım ulaştırılması ve sivil bölgelerin bombalanmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarının başta Suriye rejimi olmak üzere tüm taraflarca ihlal edildiğini defalarca konseye rapor etmişti ancak konsey, özellikle varil bombalı saldırıların sonlandırılması konusunda uyarılarda bulunsa da daimi üyeler arasındaki bölünme nedeniyle zorlayıcı önlem alma yoluna gidemedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...