Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gazi Hüsrev Bey Medresesi 479 yaşında

Düzenleyen:
Gazi Hüsrev Bey Medresesi 479 yaşında

DÜNYA Haberleri

Bosna Hersek'in en önemli eğitim kurumlarından biri olarak kabul edilen Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin 479'uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Savaş yıllarında bile kapanmayan medreseden mezun olan çocuklar lise diploması denkliğinde bir diploma alıp istedikleri fakültede okuyorlar.

Şehirdeki en önemli Osmanlı miraslarından biri olan tarihi medresenin konferans salonunda düzenlenen programda konuşan Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazovic, medrese eğitiminin tüm zaman ve koşullara uygun olarak faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi Müdürü Mensur Malkic de 500 yıla yakın bir süredir ayakta kalmaya devam eden bir kurumun ülke için çok önemli olduğunu vurgulayarak, savaş yıllarında dahi eğitime ara vermeyen medresenin bugüne kadar on binlerce öğrenci yetiştirdiğini kaydetti.

Program kapsamında ayrıca, Kur'an-ı Kerim okunup ilahiler söylendi.

Gazi Hüsrev Bey Medresesi

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in torunu Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği döneminde, başta Saraybosna olmak üzere bölgede birçok cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumları inşa ettirdi.

Gazi Hüsrev Bey, 1537'de Saraybosna'da kendi adıyla anılan medreseyi inşa ettirdi. Hırvatistan'ın güneyindeki Dubrovnik kentinden getirilen taş ustalarının yaptığı Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde, Osmanlı'nın bölgeden çekilmesi sonrasında da eğitime aralıksız devam edildi. 

Komünizmin hüküm sürdüğü Yugoslavya döneminde de eğitime devam eden medrese, Saraybosna kuşatması süresince dahi kapılarını öğrencilere kapatmadı.

Ülkenin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde verilen eğitimin kalitesi ile İngilizce, Arapça ve Türkçe öğretilmesi nedeniyle Boşnak aileler çocuklarını burada okutmaya büyük önem veriyor. Diplomaları diğer lise diplomasına denk tutulan mezunlar, istedikleri fakültelerde eğitim alabiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...