Gazze'de balıkçılık İsrail'in ağlarına takılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Gazze'de balıkçılık İsrail'in ağlarına takılıyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze'de temel geçim kaynakları arasında yer alan balıkçılığın, İsrail tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle hareket alanının daraldığı bildirildi.

Gazze'de temel geçim kaynakları arasında yer alan balıkçılığın, İsrail tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle hareket alanının daraldığı bildirildi. 

Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na göre avlanma mesafesinin 20 mil olmasına rağmen Gazzeli balıkçıların, kıyıdan 6 milden fazla açılamadığı ifade ediliyor. 

Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin en gözde meslekleri arasında yer alan balıkçılık, İsrail'in ağlarına takılıyor. İsrail askerleri, herhangi bir anlaşmada yer almayan kurallarına göre sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle Filistinli balıkçılara ateş açıyor, gözaltına alıyor veya teknelerine el koyuyor. 

Oslo Anlaşmasına aykırı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na göre, Filistinlilerin herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açıklığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip olduğu belirtiliyor. 

AA muhabirine konuşan Gazze Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin nafakasının 4 bin balıkçı tarafından sağlandığını ifade ederek, İsrail'in devam eden uygulamaları nedeniyle avlanmaya çıkan balıkçıların kazançlarında son aylarda düşüş yaşandığını aktardı.

Ayyaş, "Balıklar, kıyıya yaklaşık 9 mil mesafede dolaşırken, ailelerini geçindirmek zorunda olan Filistinlilerin avlanmaları için 6 mil mesafe şart koşulması haksızlık. Belirtilen mesafenin aşılması durumunda öldürülme ya da gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kalınıyor" dedi.

Ablukanın balıkçılık sektörüne etkileri

İsrail'in 2007'den bu yana bölgede uyguladığı ablukanın, balıkçılık sektöründe büyük bir çöküş meydana getirdiğini söyleyen Ayyaş, "Ablukadan önce Gazze'nin senelik balık üretimi 5 bin ton iken şimdi 800 tona düştü" ifadesini kullandı.

Balıkçılar Sendikası, ablukadan önce balıkçıların 100 dolar olan günlük gelirlerinin, halihazırda 20 ila 30 dolara gerilediğini ifade ediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...