ABD'den Irak'a Musul Barajı yardımı

ABD'den Irak'a Musul Barajı yardımı

DÜNYA Haberleri

ABD'nin, Irak'ın en büyük barajı Musul Barajı’nın bakımsızlıktan yıkılması tehlikesine karşı Iraklı yetkililere aldıkları önlemler konusunda destek verdiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, terör örgütü DAEŞ'ten geri alınan Musul Barajı'nın son dönemde bakımsız kaldığı ve yıkılma tehlikesi nedeniyle en az 500 bin kişinin ölüm tehdidi altında bulunduğuna ilişkin haberleri değerlendirdi.
Kirby, "Olası bir insani krizin önlenmesi amacıyla barajın tamir edilmesi ve bölgedeki halkın barajın yıkılması ihtimaline karşı bilgilendirilmesi konusunda Iraklı yetkililerin çabalarını destekliyoruz" dedi.
Bu çerçevede bölgeye barajın izlenmesi için malzeme ve teknik ekip gönderdikleri bilgisini veren Kirby, "Barajdan elde ettiğimiz veri, DAEŞ'in 2014 yazında ele geçirmesinden sonra yapıda ek bir gerilim olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Kirby, barajın ağustos 2014’te DAEŞ’ten geri alınmasından sonra Iraklı ve Amerikalı ekiplerin yapının bütünlüğünün korunması ve tamir edilmesi için çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
Şu anda barajın yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin tahminde bulunmanın imkansız olduğuna dikkati çeken Kirby, "Barajın bütünlüğünün korunması hepimizin ortak çıkarına" ifadesini kullandı.
ABD basınında Amerikalı yetkililere dayandırılan haberlerde, Musul Barajı’na özellikle DAEŞ’ten kurtarıldıktan sonra son bir yılda yeterli bakım yapılmadığı belirtilmişti.
En kötü senaryoda Dicle Nehri üzerindeki barajın bahar aylarında eriyen karlar ve yağmurun etkisiyle yıkılabileceği ve bunun sonucunda 500 bin kişinin hayatını kaybedebileceği, bir milyon kişinin de evsiz kalabileceği tehlikesine yer verilmişti.
Amerikalı yetkililerin Iraklı muhataplarına DAEŞ kontrolündeki Musul dahil olmak üzere bölge halkının uyarılması ve barajın yıkılması halinde ne yapmaları gerektiği konusunda halka bilgi verilmesini telkin ettiği bildirilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...