'Filistinli gazeteci Kayk'ın hayatından İsrail sorumludur'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Filistinli gazeteci Kayk'ın hayatından İsrail sorumludur'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Hamas sözcüsü Bedran 48 gündür açlık grevindeki Filistinli gazeteci Kayk'ın hayatından İsrail sorumlu olduğunu belirtti.

Hamas, İsrail'in, idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto amacıyla açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kayk'ın hayatından İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu açıkladı.

Hamas sözcüsü Hüsam Bedran, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, uygulamalarıyla Filistin halkı tarafından çok sevilen bir gazeteciye mümkün olduğu kadar çok zarar vermeye çalıştığını belirterek, "48 gündür açlık grevindeki Filistinli gazeteci Kayk'ın hayatından İsrail sorumludur" ifadesini kullandı.

Kayk'ın ciddi bir zarara maruz kalması durumunda Filistin halkının sessiz kalmayacağını vurgulayan Bedran, açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:

"Halkın ayaklanması ve gazeteci Kayk'ın daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Kayk, şahsı adına değil, her Filistinliyi temsilen özellikle medya kurumları ve ifade özgürlüğü adına onur ve özgürlük savaşı veriyor."

İsrail askerleri tarafından 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kayk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kayk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla yargılanmadan 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

En son Filistin Esir İşleri Heyeti avukatı Hiba Musalaha, yaptığı yazılı açıklamada, "Kasım ayından bu yana açlık grevi yapan gazeteci Muhammed Kayk'ın sağlık durumu kritik ve hayatı tehlike altında" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...