AB kurtulmak, Rusya artırmak istiyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
AB kurtulmak, Rusya artırmak istiyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa Birliği, Ukrayna krizinden bu yana Rus gazına bağımlılığını azaltacak adımlar atmaya çalışırken, Rus enerji şirketi Gazprom’un AB’ye doğalgaz ihracatı artmaya devam ediyor.

Gazprom'dan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, AB’ye gaz ihracatının 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 159,4 milyar metreküpe çıktığı belirtildi.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Avrupa Politika Merkezi (EPC) Enerji Uzmanı Marco Giuli, Gazprom’un AB gaz piyasasındaki hakim konumunu korumasına rağmen, Rus şirketiyle AB arasındaki ticari ilişkinin temelden değiştiğini savundu.

Giuli, küresel sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) arzının artmaya başladığına ve bu konuda AB içerisindeki mevzuat yapısının geliştirildiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle AB artık Gazprom’u gaz pazarında daha rekabetçi bir konuma ittirebilecek" dedi.

"AB'nin bütünlüğe ve karşılıklı güvene ihtiyacı var"

Merkez Avrupa Enerji Ortakları (CEEP) Sözcüsü Jan Jujeczka da AB’nin daha dirençli ve rekabetçi bir enerji piyasasına dönüşmesi için bütünlüğe ve karşılıklı güvene ihtiyaç duyduğunu ifade etti. 

Orta Avrupa enerji piyasalarının, Batı Avrupa ülkelerinden izole kaldığını anlatan Jujeczka, "Bu durum, Orta Avrupa ülkelerini özellikle gaz tedarikinde tekelleşmenin mağduru haline getirebiliyor" görüşünü paylaştı.

AB enerjide bağımlığını azaltmaya çalışıyor

AB Enerji Güvenliği Strateji belgesine göre, AB, tükettiği enerjinin yarıdan fazlasını ithal ediyor, enerjide yabancı kaynak bağımlılığı ham petrolde yüzde 90, doğalgaz yüzde 66 seviyesinde bulunuyor.

Bu bağımlılık birçok AB ülkesini, enerji arzındaki kesintilerde kırılgan bir durumda tutarken, bu kaygılara yanıt olarak AB Komisyonu 2014 yılında Enerji Güvenliği Stratejisi'ni açıkladı. Böylece istikrarlı ve fazla miktarda enerji arzının sağlanması amaçlanıyor.

Gazprom, AB'ye gaz ihracatını arttırmaya devam ediyor

Öte yandan, Gazprom ise Avrupa’ya doğalgaz ihracatını arttırmaya devam ettiğini açıkladı. Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi Gazprom’un, geçen yıl en büyük müşterisi yıllık 45,3 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla Almanya oldu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...