İsrail'den flaş İran iddiası

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İsrail'den flaş İran iddiası

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail Başbakanı Netanyahu "İran, 5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşmaya rağmen nükleer silah sahibi olma arzusundan vazgeçmediğini iddia etti. Netanyahu "İran için Ortadoğu'da istikrarı sarsmaya ve dünyanın farklı bölgelerinde terör eylemlerine devam ediyor" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın nükleer  silah sahibi olma gayesinden vazgeçmediğini belirtti. Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, "İran, 5+1 ülkeleriyle vardığı  nükleer anlaşmaya rağmen nükleer silah sahibi olma arzusu taşıyor. Ortadoğu'da  istikrarı sarsmaya ve dünyanın farklı bölgelerinde terör eylemlerine devam  ediyor" ifadesini kullandı. Bir ihlal olması ihtimaline karşılık İsrail'in anlaşmanın uygulanıp  uygulanmadığını takip edeceğini dile getiren Netanyahu, büyük devletler ile  Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nı (UAEA) İran'ın nükleer santrallerinde ve  diğer bölgelerdeki çalışmalarını yakından izlemeye çağırdı.
 
"Herhangi bir ihlale karşı uygun bir cevap verilmemesi durumunda İran,  nükleer silah geliştirme çalışmalarına ve bölgede istikrarı sarsan faaliyetlerine  devam edebileceğini düşünecektir" ifadesini kullanan Netanyahu, İsrail'in kendi  güvenlik ve istikrarını korumak için elinden geleni yapacağını vurguladı.
 
İran ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri  ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya (5+1) arasında 14 Temmuz 2015  tarihinde Viyana'da varılan anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini UAEA  denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik  yaptırımlar kaldırılmasını öngörüyordu.
 
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) kısa süre önce, İran'ın 14  Temmuz’da kabul edilen nükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine  getirdiğini onaylamış ve sonrasında Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik  Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran'a uygulanan ekonomik ve  finansal yaptırımların kaldırıldığını bildirmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...