Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'de İran ile yapılan mahkum değişiminden 7 tutuklu yararlanacak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD'de İran ile yapılan mahkum değişiminden 7 tutuklu yararlanacak

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Adalet Bakanlığı, İran'ın serbest bırakacağı 4 Amerikan vatandaşına karşılık ABD'nin "affedeceği veya cezalarını düşürüleceği" 7 tutuklunun bilgilerini paylaştı.

ABD Adalet Bakanlığı, Washington ile Tahran yönetimleri arasında dün varılan mahkum değişiminden yararlanacak ABD hapishanelerinde tutulan kişilerin bilgilerini paylaştı.

İran'ın nükleer programına yönelik ABD'nin yürürlükteki yaptırımlarını ihlal etme suçlamasıyla tutuklu bulunan 7 kişiden 6'sı hem ABD hem de İran vatandaşlığına sahip.

Bakanlık tarafından açıklanan isimler şöyle:

Nader Modanloo

Sonradan ABD vatandaşı olan Nader Modanloo, ticari ambargoyu ihlal ve İran'ın ilk görüntüleme uydusunun yörüngeye yerleştirilmesine yardım etmekten 8 yıl hapis cezası aldı.

Mahkeme kayıtlarına göre Modanloo, George Washington Üniversitesi bilim ve mühendislik bölümlerinden mezun olan mekanik mühendisi olarak biliniyor. Ancak Modanloo, mahkemede kendisini stratejik politika ve finans alanında uluslararası bilinirliliği olan uzman olarak tanıttı.

Bahram Mechanic

Houston kentinde yaşayan Bahram Mechanic'in çifte vatandaşlığı bulunuyor. 69 yaşındaki Mechanic, merkezi İran'da bulunan "Faratel Cooperation" ve onun Houston merkezli kardeş şirketi "Smart Power Systems"ın da ortağı.

Faratel şirketinin İran Savunma Bakanlığı, İran Atom Enerjisi Kurumu ve İran Santrifüj Teknoloji Şirketi gibi birçok İran devlet ajansına kesintisiz güç kaynağı teknolojisi dizayn ettiği ve kurduğu biliniyor.

Mechanic'in İran'a sattığı teknoloji, aralarında yerden havaya fırlatılan ve kruz füzelerinin de yer aldığı bir dizi askeri sistemler için kullanılıyor.

Hüsrev Afgani

Mahkeme iddianamesine göre Hüsrev Afgani, İran'daki "Faratel Cooperation" ve Houston merkezli "Smart Power Sytems"ın diğer ortaklarından.

Savcılara göre 72 yaşındaki Los Angeleslı Afgani, Mechanic'e ABD teknolojisini yasal olmayan şekilde İran'a transfer etmesine yardımda bulundu.

Tooraj Faridi

Mahkeme kayıtlarına göre, "Smart Power Sytems"ın genel müdür yardımcısı olan Tooraj Faridi de Afgani gibi Mechanic'in ABD teknolojisini İran'a illegal yollardan transfer etmekle suçlanıyor.

Araş Kahraman

Araş Kahraman, satın almaya çalıştığı deniz seyrüsefer ve askeri elektronik cihazları illegal yollardan İran'a göndermek istemiyle ticari ambargoyu ihlal etmekten dolayı geçen yıl 6 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılar, ABD vatandaşlığına sonradan kabul edilen Kahraman'ın, İran için çalışan ve ABD teknolojilerini yasal olmayan şekilde edinmek ve İran'a yollamak üzere Dubai'deki bir paravan şirketi kullanan ajan olarak tanımladı.

Nima Gülistani

İran vatandaşı Nima Gülistani, Vermont eyaleti merkezli aerodinamik şirketi Arrow Tech'in bilgisayar sistemlerinin yazılımını çalmak için "hacklediğini" kabul etti.

Türkiye'de 2013 yılında tutuklanan Gülistani, geçtiğimiz yıl ABD'ye iade edildi. 30 yaşındaki Gülistani, dün serbest bırakılacağı açıklananlar arasındaki çifte vatandaşlığı olmayan tek kişi.

Ali Sabuncu

Ali Sabuncu, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki şirketler üzerinden İran'a endüstriyel ürünleri ihraç etmekten 2014 yılında mahkum edildi.

ABD'li yetkililere göre, ABD vatandaşlığı da bulunan Sabuncu, başkalarıyla beraber İran ticaret ambargosunu ihlal etmek ve İran'a petrol, doğalgaz, enerji, uzay ve savunma endüstrilerinde kullanılan sayısız parça göndermekten tutuklandı.

İran'daki ABD'li tutuklular

Mahkum değişimi çerçevesinde İran'ın serbest bırakacağı Amerikan vatandaşlarının arasında Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri İran doğumlu Jason Rızaiyan'ın yanı sıra bir dönem deniz piyade erliği yapan Emir Mirza Hikmeti, aslen İranlı olan papaz Said Abidini ve hakkında çok fazla bilgi yer almayan Rusretullah Husrev bulunuyor.

ABD'li yetkililer, dün yapılan mahkum değişimi anlaşmasından bağımsız olarak İran'da tutuklu bulunan Matthew Trevithick isimli Amerikalı öğrencinin de İran tarafından serbest bırakacağını duyurmuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...