HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Dünya daha güvenli olacak'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Dünya daha güvenli olacak'
Obama, Haber

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD Başkanı Obama, İran ile nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın uygulanmaya başlanmasıyla ilgili "Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, İran’la nükleer müzakerelerde varılan anlaşmanın uygulanmaya başlanması ve İran’da tutuklu bulunan bazı Amerikalıların serbest bırakılması konusunda açıklama yapmak üzere Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçti. 

ABD’nin düşmanlarıyla aralarındaki sorunları gidermek için diplomasiyi kullanmaktan hiçbir zaman korkmadığını vurgulayan Obama, yürüttükleri güçlü diplomasinin meyvelerini verdiğini bir kez daha gördüklerini kaydetti.

Obama, “Nükleer anlaşma altında İran, nükleer bir bombaya sahip olamayacak. Bölge, ABD ve dünya daha güvenli olacak. İran’ın nükleer bomba elde etmesinde kullanabileceği tüm yolların önünü tıkadık” dedi.

"Uyanık olmayı sürdüreceğiz"

Anlaşmada uygulama safhasına geçilmesinden sonra “uyanık” olmayı sürdüreceklerini belirten Obama, “Eğer İran aldatmaya kalkışırsa, eğer onlar gizlice nükleer bombaya sahip olamaya çalışırsa, yakalarız” ifadesini kullandı.

Obama, nükleer anlaşmanın İran’la aralarındaki farklılıkların tümünü çözmeyeceğini, ancak bunun önemli diğer meselelerin de çözüme kavuşturulması için kendilerine fırsat sunduğunu dile getirdi.

"Ailelerine kavuşmak üzereler"

Obama, ayrıca İran’da uzun süredir tutuklu bulunan ABD vatandaşlarının da ailelerine kavuşmak üzere olduğunu aktardı.

Nükleer müzakereler devam ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de aralarında bulunduğu üst düzey diplomatların İran tarafını tutuklu Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması noktasında sıkıştırdığına vurgu yapan Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini kaydetti.

“İran’da adaletsizce tutuklu bulunan bazı Amerikalılar artık evlerine dönüyor” diyen Obama, bugünün kendileri için güzel bir gün olduğunu söyledi.

Washington Post muhabiri Jason Rızaiyan, eski deniz piyade eri Emir Mirza Hikmeti, papaz Said Abidini, Rusterullah Husrevi ve öğrenci olduğu belirtilen Matthew Trevithick’in ülkelerine dönmek için İran’dan ayrıldığını ifade eden Obama, ayrıca İran’da kaybolan ve CIA için çalıştığı kaydedilen ajan Robert Levinson’ın da bulunması için İran tarafıyla diyaloglarını sürdüreceklerini bildirdi. 

"Bir kereliğine jest"

Obama, İran’ın serbest bıraktığı Amerikalılara karşılık kendilerinin de ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 6’sı hem ABD hem de İran vatandaşı olan 7 kişiyi serbest bırakacaklarını duyurdu.

Obama, bunu İran’a bir kereliğine yapılmış “jest” olarak tanımladı.

"Balistik füze programından dolayı yaptırımlar sürecek" 

Obama, İran’ın insan haklarını ihlal eden eylemlerinden, terörizme verdiği destekten ve balistik füze programından dolayı bu ülkeye yönelik yaptırımlarının süreceğinin de altını çizdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...