Mescid-i Aksa'nın avlusuna son 7 yılda 54 bin 247 İsrailli zorla girdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Mescid-i Aksa'nın avlusuna son 7 yılda 54 bin 247 İsrailli zorla girdi

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın avlusuna son 7 yılda 54 bin 247 İsrailli zorla girdi.

Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın avlusuna son 7 yılda yaklaşık 54 bin 247 İsraillinin zorla girdiği bildirildi.

Filistin resmi makamlarının verilerine göre, İsrail, Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 Haziran ayından bu yana Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini sürdürürken, söz konusu ihlallerin en çok yaşandığı ve tehlikeli aşamaya vardığı 2014 - 2015 yılları oldu.

İsrail 1967'de Kudüs kentini işgal etti

Aslında İsrail, 1967'de Kudüs kentini işgal ettikten hemen sonra gerekçeleri belirtmeden Mescid-i Aksa'nın olduğu muhitte geniş kazı çalışmaları başlattı ve 21 Ağustos 1969'da da Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, Mescid-i Aksa'ya saldırarak, mihrabını ve bin yıllık minberini yaktı. Bu güne kadar yapılan çeşitli tadilatlara rağmen söz konusu saldırının Mescid-i Aksa'da bıraktığı tahribatın eserleri yok edilemedi.

1982'de bir İsrail asker Aksa'da namaz kılanların üzerine ateş açtı

İsraillilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları, 11 Eylül 1982'de bir askerin Aksa'da namaz kılanların üzerine rastgele ateş açmasıyla 2 kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 kişinin yaralanmasına yol açmasıyla yeni bir boyuta ulaşmıştı. İsrail polisinin ise 10 Ekim 1990'da Mescid-i Aksa'ya Süleyman heykelinin temel taşını yerleştirmeye çalışan Yahudilere karşı çıkan Filistinlilere ateş açması sonucu 21 kişi ölmüş, 150 kişi yaralanmıştı.

1996'da çıkan olaylarda 63 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Mescid-i Aksa muhitinde yaptığı kazı çalışmaları çerçevesinde 25 Eylül 1996'da Aksa'nın batısındaki Burak Duvarı'na (Ağlama Duvarı) çıkan bir tünel açması, Filistin'de halkın tepkisine neden olmuş ve birkaç gün süren olaylarda 63 Filistinli öldürülmüş, bin 600 kişi yaralanmıştı.

Ariel Şaron 2000 yılında  Mescid-i Aksa'ya girdi ve ikinci intifada başladı

İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron'un, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi de Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden ikinci intifadanın ilk kıvılcımı oldu.

Aksa'ya yönelik baskınlarda 2014 ve 2015 yıllarında dikkate değer şekilde artış görüldü

Bu baskınlara tepki olarak Mescid-i Aksa İslami Vakıflar İdaresi, Müslüman olmayanların Aksa'yı ziyaretlerini yasakladı ve İsrail'in "ziyaretlerin yeniden başlaması" yönündeki taleplerini reddetti. Bunun üzerine 2003'te, İsrail hükümeti, Aksa Vakfı'nın itirazına rağmen Müslüman olmayan turistleri tek taraflı olarak Harem-i Şerif'in avlusuna almaya başladı. Aksa'ya yönelik baskınlarda 2014 ve 2015 yıllarında dikkate değer şekilde artış görüldü.

"2015 yılı Filistin halkı için 'en şiddetli ve zor yıl' oldu"

Eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa Camisi İmamı İkrime Sabri, bu konuda yaptığı açıklamada, 2015'in özelde Mescid-i Aksa ve genelde de Filistin halkı için "en şiddetli ve zor yıl" olduğunu belirtmiş buna, İsrail işgal yönetiminin uzlaşmaz tutumu ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümetin ihlallerinin neden olduğunu ifade etmişti.

Ürdün Vakıflar Bakanlığına bağlı Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi verilerine göre, 2015 yılı içinde 11 bin 472 Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi.

İslami Vakıflar Medya Koordinatörü Firas ed-Debs, "Eylül 2015'in Aksa'ya yönelik baskınların en yoğun yaşandığı ay olduğuna işaret ederek, sadece bu dönemde Aksa'ya bin 575 Yahudi yerleşimcinin girdiğini" aktardı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...