'Tayvan'da yeni hükümet Türkiye ile ilişkilerine önem verecek'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Tayvan'da yeni hükümet Türkiye ile ilişkilerine önem verecek'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Tayvan'ın Türkiye Ekonomik ve Kültürel Misyonu Temsilcisi Cheng, ülkesinin Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerine ayrı bir önem vereceğini vurguladı.

Tayvan'ın Türkiye Ekonomik ve Kültürel Misyonu Temsilcisi Cheng Tai-Hsiang Yasir, geçen hafta Tayvan'da yapılan ve Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP) lideri Tsai Ing-wen'in zaferiyle sonuçlanan seçimleri ve seçim sonuçlarının Tayvan dış politikasına muhtemel etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Oyların yüzde 60'ını alarak başkan seçilen Tsai'nin, seçim çalışmaları sırasında vaat ettiği üzere öngörülebilir ve sürdürülebilir ilişkiler tesis etmek için çalışacağını dile getiren Cheng, yeni yönetimin 20 Mayıs’ta görevi devralacağını kaydetti.

Halkın refahını ve yaşam standartlarını artırmak için çalışacaklarını, hali hazırdaki barış ve istikrarın sürmesi için gayret göstereceklerini dile getiren Cheng, Tayvan'ın bu yeni dönemde de tartışmalara aldırmadan Güney Çin Denizi'ndeki çıkarlarını ve egemenlik haklarını korumaya devam edeceğini vurguladı.

"Avrupa bölgesi büyük fırsat" 

Yeni lider Tsai'in nasıl bir ekonomik politika izleyeceğinin sorulması üzerine Cheng, Tsai'nin seçim çalışmaları sırasında dile getirdiği Avrupa bölgesini büyük bir fırsat olarak gördüklerini hatırlattı.

Cheng, "Biz yenilik, yüksek teknoloji ve yeşil enerji alanlarında alışverişimizi güçlendirmek için çalışacağız. Avrupa ile yeni enerji ve rekabetçi tarım sektörünü inşa etmek Tayvan için çok önemli. Bu sayede kendi ekonomik zorluklarımızı da çözmüş olacağız. Trans-Pasifik İşbirliği'ne katılmamız tüm ilgili tarafların yararına olacaktır" ifadesini kullandı.

Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerle ilgili olarak da Cheng, "Tayvan, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerine de ayrı bir önem verecek. İnanıyorum ki Türkiye ve Tayvan, karşılıklı yardımlaşarak bölgedeki pazarlarını genişletecektir" diye konuştu.

"Provokasyonlara müsaade etmemeliyiz"

Tayvan-Çin ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Cheng, "Provokasyonların ve kazaların meydana gelmesine müsaade etmemeliyiz. Seçim sonuçları Tayvan halkının iradesini gösteriyor. Bizim demokrasi sistemimize, milli kimliğimize ve uluslararası konumumuza saygı duyulmalı. Herhangi bir baskı, Tayvan-anakara ilişkilerine zarar verecektir" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...