Rusya ile ikinci ''uçak'' krizi

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Rusya ile ikinci ''uçak'' krizi

DÜNYA Haberleri  / DHA

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi, yıllardır bu ülkeye sebze, meyve ve turunçgil ihraç eden İzmir'deki ''Uçak Kardeşler'' firmasını isminden vurdu.

1 Ocak'tan itibaren Türkiye'ye ambargo koyan Rusya sadece nar, limon ve greyfurt alıyor. Bu ürünlerin üzerinde ''Uçak Kardeşler'' isminin yazılı olduğu logosuyla gönderilmesi krizi tırmandırdı.

İzmir'de Hayrettin, Vahit, Ali kardeşler, soyadlarından marka oluşturarak 1984 yılında ''Uçak Kardeşler'' şirketini kurdu. Seferihisar merkezli şirket ülkenin birçok ilinde şube açtı. Üretimin yüzde 50'sini iç pazara satan şirket, yüzde 50'yi Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyordu.

Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus uçağını düşürmesiyle başlayan krizin ardından ihracatın yüzde 60'ının gerçekleştirdikleri Rusya'ya ürün satışı durma noktasına geldi. Rusya'ya portakal, mandalina, greyfurt, nar, limon, çekirdeksiz sofralık üzüm ve domates satan ''Uçak Kardeşler'', ambargo nedeniyle 1 Ocak sonrası ülkeye sadece limon, greyfurt ve nar satabildi.
Rusya ile ikinci ''uçak'' krizi

''AMBLEMİMİZİ STICKER OLARAK YAPIŞTIRIYORUZ''

Şirketin ortağı Hayrettin Uçak, firma isminin ve ambleminin kriz daha da tırmandırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Uçak düşürüldükten sonra 10 gün içinde malların Rusya'ya girişiyle ilgili sıkıntı yaşamaya başladık. Kendi TIR'larımızla gönderiyorduk ama TIR'ları almadılar başka ülkelere yönlendirdik, kendi ülkemizde sattık. 1 Ocak'tan sonra da sadece üç ürüne izin verildi. Biz her meyvanın üzerine ismimizin yazılı olduğu amblemimizi sticker olarak yapıştırıyoruz. Çünkü bu bizim dünyada bilinen markamız.

''MAL VERDİĞİMİZ ŞİRKETLER DALGA GEÇER GİBİ UÇAK RESMİYLE ÜRÜN GÖNDERİYORSUNUZ DEDİ''
Orada mal verdiğimiz şirketler 'hem uçağımızı düşürüyorsunuz hem de dalga geçer gibi uçak resmiyle ürün gönderiyorsunuz' dedi. Sanki kasıtlı yapmışız gibi bu ilginç bir tesadüf. Uçak düşürmeyle firmamızın adını bağdaştırdılar. Ürünlerimiz geri döndü. Bizim için sorun değil. Sosyal medyada bile mesele oldu. Zaten artık üç ürünü de göndermeyeceğiz. Rusya tepki gösterdi diye 31 yıllık şirketin adını değiştirecek değilim. İlk etapta zorlandık ama alternatif pazarlar bulduk. Arabistan'a, İsrail'e, Dubai'ye satıyoruz."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...