HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Portekiz'e bağımsız ve muhafazakar Cumhurbaşkanı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Portekiz'e bağımsız ve muhafazakar Cumhurbaşkanı
Portekiz, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

Portekiz'de demokrasi tarihinin 9. Cumhurbaşkanlığı seçimini "profesör" lakaplı bağımsız aday Marcelo Rebelo de Sousa'nın kazanması resmileşti.

Yaklaşık 9,7 milyon seçmenin kayıtlı olduğu ancak sadece yüzde 49'unun oy kullandığı seçim sonrasında İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, sandıkların tamamı açıldı. 10 aday arasından Sousa, yüzde 52'lik oy oranıyla ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi.

Sousa, seçim sonuçlarının resmen duyurulmasının ardından yaptığı konuşmada "Portekiz'de siyasi, ekonomik ve sosyal barışı yeniden inşa etmek istiyorum. Sayfayı değiştirme zamanı geldi. İlk yapmak istediğim şey köprüler kurup, yaraları sarıp, ulusal birliği oluşturmak olacaktır. Ne kadar birlik içinde olursak o kadar daha güçlü oluruz" dedi.

Portekiz'de "Karanfil" veya "Nisan" devrimi olarak adlandırılan, 1974 yılında diktatörlüğün sona erdiği devrim sonrasında gerçekleşen 9'uncu Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Sousa, önümüzdeki 5 yılda görev yapacak. 

Marcelo Rebelo de Sousa

Portekiz'de diktatör Salazar döneminde bakanlık ve dönemin sömürü toprağı Mozambik'te vali olarak görev yapan Baltasar Rebelo de Sousa'nın oğlu olan Portekiz'in yeni Cumhurbaşkanı Sousa, 1948 yılında Lizbon'da doğdu.

1974 yılında girdiği sağ görüşlü Sosyal Demokrat Parti' den (PSD) 1981-1983 yılları arasında Parlamenter İşler Bakanı olan Sousa, kısa bir dönem (1996-1999) bu partinin liderliğini de yaptı.

Lizbon Üniversitesi'nin eski rektörü olan Sousa, son 15 yılda RTP ve TVI televizyonlarında yaptığı siyasi analiz programlarıyla ülkede popüler bir isim oldu. Özellikle TVI'de her pazar akşamı yayımlanan, 1,5 saatlik siyasi analiz programının reytinglerinin yüzde 30'dan aşağıya inmediği belirtiliyor.

Muhafazakar sağ görüşlü ideolojisine rağmen Portekiz'de "ılımlı bir kişilik" olarak tanınan 67 yaşındaki Sousa, Cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak girerek, geçmişte lideri olduğu PSD'den veya herhangi bir iş adamından seçim kampanyasıyla ilgili maddi yardımı kabul etmedi.

Miting yapmak yerine halkın arasında dolaştı

Miting yapmak yerine halk arasında dolaşarak Portekizlilere bire bir olarak siyasi görüşünü anlatmayı tercih eden Sousa, tüm seçim masraflarını kendi cebinden karşıladı.

Portekiz'de geçtiğimiz 4 Ekim'de yapılan genel seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Sosyalist Parti (PS), ülkede yaklaşık 40 yıl sonra bir ilke imza atarak, komünist parti ve aşırı sol görüşlü "Sol Blok"un dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurmuştu.

Troyka'dan 2011 yılında aldığı 78 milyar avroluk dış finans yardımı ve dönemin sağ hükümetinin uyguladığı kemer sıkma politikaları sayesinde ekonomik krizden çıkan Portekiz'de mevcut sol hükümet kesinti yapmaya karşı çıkıyor.

Portekiz basınında "muhafazakar ve ılımlı" olarak tanımlanan yeni Cumhurbaşkanı Sousa ile Başbakan Antonio Costa'nın kurduğu sol hükümet arasındaki ilişkilerin nasıl olacağı ise merak ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...