Rusya'da mahkum Ukraynalı kadın pilot Savçenko’nun sağlık durumu kötüye gidiyor

Düzenleyen:
Rusya'da mahkum Ukraynalı kadın pilot Savçenko’nun sağlık durumu kötüye gidiyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Nadejda Savçenko’nun AKPM delegesi olarak dokunulmazlığını görmezlikten gelerek Savçenko’ya karşı açılan davanın hukuki değil siyasi nitelik taşıdığını doğruladığını kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya kaçırılarak yargılanan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun sağlık durumunun kötüye gitmesinden Rusya’yı ssorumlu tuttu.

 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında “Rusya Federasyonu, Ukraynalı pilot Nadejda Savçenko’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi delegesi olarak dokunulmazlığını görmezlikten geliyor ve böylece Ukrayna milletvekili Nadejda Savçenko’nun aleyhine açılan davanın hukuki değil siyasi nitelik taşıdığını doğrulayarak üstlendiği yükümlülükleri açıkça ihlal ediyor” denildi.
 
Mevcut koşullarda Savçenko’nun sağlık durumu ve hayatından tam olarak Rusya Federasyonu’nun sorumlu olduğunu belirten Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “Sözde Rusya adaletinin keyfiliğine karşı protesto göstermek için ilan etmek zorunda kaldığı açlık grevi, ayrıca kalifiye sağlık hizmetinin verilmemesi ve tatmin edici olmayan koşullarda tutulması sonucu Nadejda Savçenko’nun sağlık durumunun çok kötüleşmesi endişe uyandırıyor” diye kaydetti.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’na “Nadejda Savçenko ve diğer yasadışı olarak tutuklanan Ukrayna vatandaşları olan Rusya’daki siyasi tutuklulardan alay etmesini durdurması ve onları derhal serbest bırakması” çağrısında bulundu.
 
Nadejda Savçenko’nun avukatı Mark Feygin, 25 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, 17 Aralık tarihinde açlık grevi ilan eden Nadejda Savçenko’ya glikoz iğneleri yapılmaya başladığını bildirdi. Feygin, “Savçenko katı yemekler yemiyor. Ona glikoz iğneleri yapılıyor. Ayrıca ona, gücünü destekleyen organik karışım veriliyor. Aynı önlemler, daha önce ilan ettiği açlık grevi sırasında da alınmıştı” dedi.
 
Rusya’ya kaçırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun ablası Vera Savçenko’ya Rusya’ya giriş yasağı uygulandı. Ukrayna-Rusya sınırında bulunan Çerkovo-Melovoye sınır noktasında Vera Savçenko’ya, kendisine Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından 5 yıl için Rusya’ya girişin yasaklandığı bildirildi. Daha sonra Vera Savçenko’nun Rusya’ya girişine izin verildiği bildirildi.
 
Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 - 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öğrenilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.
 
Nadejda Savçenko, Ukrayna'da Ekim ayında düzenlenen Parlamento seçimlerinde Batkivşçina Partisi’nden milletvekili oldu, 19 Kasım tarihinde ise Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, Savçenko’yu Ukrayna Parlamentosu milletvekili olarak kaydetti. Ardından Savçenko, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden istifa mektubu yazdı.
 
Ukrayna Parlamentosu, 25 Aralık tarihinde Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyetine dahil edilmesini kararlaştırdı.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 3 Mart tarihinde Ukraynalı kadın pilot, milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’yu Ukrayna Kahramanı unvanıyla ödüllendirmişti.

Kaynak: QHA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...