Gazzeli kanser hastaları 'İsrail ablukasında'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Gazzeli kanser hastaları 'İsrail ablukasında'

DÜNYA Haberleri  / AA

Abluka altındaki Gazze'de tıbbi imkansızlıklar nedeniyle tedavi göremeyen kanser hastaları büyük sıkıntılar yaşıyor.

İsrail ablukası nedeniyle yeterli tıbbi imkanların olmadığı Gazze Şeridi'nde kanser hastaları tedavileri için gerekli ilaçlara ulaşamadığı gibi yurtdışında tedavi imkanından da mahrum bırakılıyor.

Filistinli binlerce hasta, bölgedeki sağlık şartları nedeniyle Filistin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Yurtdışında Tedavi Biriminden rapor alarak Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı aracılığıyla Kudüs, Batı Şeria ve İsrail hastanelerinde tedavi görmek zorunda kalıyor.

Söz konusu raporun çıkması için haftalarca bekleyen hastalar, çoğu kez İsrail'in raporu kabul etmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğruyor.

İstatistiklere göre, bini kronik olmak üzere 4 bin hasta tedavi imkanlarının yetersizliği nedeniyle yurtdışına çıkmayı bekliyor. Gazze Şeridi'nde yüzde 16,5'le en yaygın görülen meme kanseriyken, onu sırasıyla kolon ve akciğer kanseri takip ediyor. 
Yaklaşık bir yıldır meme kanseri olan Filistinli Emira eş-Şimali (43), geçen ay kemoterapi alması gerektiğini ancak İsrail'in güvenlik gerekçesiyle Kudüs'e geçmesine izin vermediğini ifade etti.

Şimali, "Halim ne olacak bilmiyorum. Tedavim tam bir ay gecikti. Daha ne kadar gecikeceği konusunda da hiçbir bilgim yok. Devamlı kendimi yorgun ve bitkin hissediyorum. Ev işlerinde zorlanıyorum, hayatım hastalıkla geçecek gibi geliyor" dedi.

"7 aydır ilaçlarım bulunmuyor"

Gazzeli Alya el-Burnu ise 3 yıl önce meme kanseri olduğunu ve göğsünü aldırdığını söyledi. 

Kanserin nüks etmesinin önüne geçmek için kullanılan ilaçları 7 aydır temin edemediğini belirten Burnu, "Sağlık Bakanlığında 7 aydır ilaçlarım bulunmuyor. Eczanelerde de ancak çok sınırlı miktarda var" diye konuştu.

İlaçları düzenli kullanmamanın kanser riskini artırdığına dikkati çeken Burnu, ekonomik sorunları olmasına rağmen kendi bütçesiyle ilaçları temin etmek için uzun bir süre uğraştığını ancak başarılı olamadığını kaydetti. 

"Ablukanın ve bölünmenin bedelini canlarımızla ödüyoruz"

Burnu, "Durumumuz çok zor. İsrail ablukasının ve Filistin'deki bölünmenin bedelini canlarımızla ödüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kanserle yaşamanın kolay olmadığını anlatan Burnu, sorumlulardan gerekli tıbbi imkanları sağlamalarını istedi. 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra da kanser tedavisinde kullanılan 60 kalem ilaçtan 23 ila 30 çeşidin Gazze Şeridi'nde hiç bulunmadığı, tıbbi araç-gerecin ise yüzde 30'unun tükendiği bilgisini verdi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...