HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İspanya Prensesi sanık koltuğundan kurtulamadı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İspanya Prensesi sanık koltuğundan kurtulamadı
İspanya Kralı 6. Felipe, Prenses Cristina, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya Kralı 6. Felipe'nin iki ayrı mali suçtan yargılanan kız kardeşi Prenses Cristina'nın sanıklığının kaldırılması talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

İspanya'da "Noos olayı" olarak adlandırılan, 18 kişinin yargılandığı davadaki sanıklardan Prenses Cristina'nın sanıklığının kaldırılması için yaptığı başvuru, mahkeme tarafından reddedildi.

Prenses Cristina, avukatı aracılığıyla yaptığı başvuruda, hakkındaki suçlamaların diğer sanıklardan farklı olarak savcılık veya İspanya'da hükümet adına hukuki işlere bakan Devlet Avukatlığı makamlarınca değil "Temiz Eller" adlı sivil dernekçe yapıldığını hatırlatarak 2007'de verilen benzer bir mahkeme kararına atfen sanıklığının kaldırılmasını istemişti. Ancak Palma İl Mahkemesinin 3 hakimi, oybirliğiyle verdikleri kararda, Prenses Cristina'ya yönelik dava ve suçlamaların 2007'deki kararın gerekçesinden farklı olduğuna kanaat getirerek sanıklığının devam ettiğine hükmetti.

Ünlü İspanyol bankacı Emilio Botin, 2007'de hakkındaki bir mali suçlamanın kaldırılması için Yüksek Mahkemeye başvurmuş ve "Savcılık veya Devlet Avukatlığı tarafından suçlanmadıkça kimse mali suçlardan yargılanamaz" kararıyla sanık olmaktan kurtulmuştu.

Bu arada, Prenses Cristina'nın avukatı Miquel Roca, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, "Tüm yasal kurumlara saygımız olmasına rağmen mahkeme, bu kararıyla yasal çizginin dışına çıkmıştır. 2007'de verilen kararla bizim olayın birebir benzerlik taşıdığını düşünüyoruz. Mahkemenin aldığı bu üzücü karardan sonra savunma stratejimizi değiştireceğiz" dedi.

Toplamda 6,2 milyon avroluk kamu kaynağının usulsüz kullanılması, yolsuzluk yapmak, nüfuzunu kullanmak, evrakta sahtecilik, vergi kaçırma veya para aklama gibi çok farklı suçları kapsayan "Noos olayı"nda 18 sanıktan biri olan Prenses Cristina için iki ayrı mali suçtan toplam 8 yıl hapis cezası talep ediliyor.

İspanya Kralı 6. Felipe'nin kız kardeşi Prenses Cristina, İspanya tarihinde ilk defa sanık sandalyesine oturan bir Kraliyet ailesi üyesi olarak tarihe geçti. Söz konusu davanın bir numaralı sanığı Prenses Cristina'nın eşi İnaki Urdangarin için ise 7 farklı suçtan toplam 19,5 yıl hapis isteniyor.

Palma İl Mahkemesinde 11 Ocak'ta başlayan davanın Haziran ayına kadar süreceği tahmin ediliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...