Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi gönderdi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi gönderdi

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin, "navigasyon özgürlüğü" politikasını yürütmek adına Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı ada yakınlarına savaş gemisi gönderdiği bildirildi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Mark Wrigh, Washington'da yaptığı açıklamada, "USS Curtis Wilbur" isimli savaş gemisinin, Paracel adalarından olan Triton Adası'nın yaklaşık 22 kilometre yakınına kadar yaklaştığını belirtti.

Paracel adaları üzerinde hak iddia eden Çin, Tayvan ve Vietnam'ın uluslararası hukuka aykırı olarak, uluslararası sularda hiçbir devletten izin almadan seyir yapma hakkını kısıtladığını söyleyen Wright, ABD savaş gemisinin, bu ülkelere bildirmeden seyahat ettiğini açıkladı.

Konuşmasında, navigasyon özgürlüğü konusuna defaatle vurgu yapan Wright, ABD'nin, Güney Çin Denizi'nde herhangi bir ülkeden yana tavır almadığını da sözlerine ekledi.

ABD, geçen Ekim ayında, Çin'in yapay ada inşa ettiği ihtilaflı Spratly Adaları yakınlarına bir başka savaş gemisi göndermiş, yetkililer bu tür navigasyon operasyonlarının gelecekte de devam edeceğini söylemişti.

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Çin'in son iki yılda Güney Çin Denizi'ndeki mercan adalarına kum pompalayıp üzerine de beton dökerek yapay kara parçaları oluşturması üzerine bölgede gerilim yükselmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...