Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'de başkanlık ön seçimleri başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD'de başkanlık ön seçimleri başlıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için süreç, yarın Iowa eyaletindeki ön seçimlerle başlayacak.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 45. başkanlık seçimleri için süreç, 1 Şubat'ta Iowa eyaletinde gerçekleştirilecek ön seçimlerle başlayacak.

Demokrat Parti’den eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Vermont Senatörü Bernie Sanders; Cumhuriyetçilerde ise iş adamı Donald Trump, Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio arasında şekillenen başkanlık yarışında ilk perde yarın Iowa'da açılacak.

Seçim sürecinde ön seçimlerin büyük önem taşıdığı ülkede, ilk ön seçim 1 Şubat’ta Iowa’da yapılacak. Eyalette ön seçim, Amerikan seçim sistemine özgü olan “parti toplantıları” şeklinde adlandırılabilecek “caucus” yöntemiyle yani vatandaşların kilise, spor salonları gibi kamuya açık yerlerde bir araya gelerek konuları tartışmaları, sonrasında da tercih ettikleri adayın ismini yazılı olarak veya adayın bulunduğu noktada toplanarak desteklerini göstermeleriyle yapılıyor.

Yaklaşık 3 milyon ve çoğunluğunu beyazların oluşturduğu nüfusa sahip olan Iowa’daki yarış, partilerinin adayı olmak isteyen başkan aday adayları için bundan sonraki adımlarını şekillendirmede önemli yere sahip. 1972’den bu yana Iowa’da ilk üçe giremeyen hiçbir aday başkan seçilemedi.

Aylar sürecek ön seçimlerin ardından 18 Temmuz'da Cumhuriyetçi Parti, 25 Temmuz'da ise Demokrat Parti’nin başkan adayı parti kurultayıyla resmiyet kazanacak. 8 Kasım'da ise ABD’de 100 milyondan fazla seçmen sandığa giderek ülkenin 45’inci başkanını belirleyecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...