'Sudan Suudi Arabistan'la ilişkilerini güçlendirmek istiyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Sudan Suudi Arabistan'la ilişkilerini güçlendirmek istiyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

Siyasi analistler, Sudan'ın İran ile diplomatik ilişkilerini keserek bu ülkeden "uzaklaşmasını", Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmek istemesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Siyasi analistler, Sudan'ın İran ile diplomatik ilişkilerini keserek bu ülkeden "uzaklaşmasını", içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmek istemesine bağlı olduğunu belirtiyor. 

Sudanlı siyasi analistler Suudi Arabistan'ın geçen ay aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesinin ardından İran'ın olaya tepki göstermesi ve Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binasının göstericilerce ateşe verilmesinin akabinde Suudi Arabistan'ın yanı sıra Sudan'ın da İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesini "Suudi Arabistan'la yakınlaşmaya çalışmak" olarak yorumladı. 

Sudanlı siyasi analist Azzan Said AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan hükümetinin İran'a karşı tutumunun, Güney Sudan'ın ayrılmasının getirdiği ekonomik yükü hafifletmek amacıyla Suudi Arabistan’dan mali destek alma ihtiyacından kaynaklandığını belirtti. 

"Sudan, Suudi Arabistan'ın mali desteğine muhtaç"

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington'da ikamet eden muhalif Sudan Kongre Partisi'nde Dış İlişkiler Sorumlusu Adil Ali Salih, Sudan'ın Suudi Arabistan'ın siyasetine destek vermesinin İran ile ilişkilerinde stratejik değişikliğe gittiği anlamına gelmediğine işaret etti. Suudi Arabistan’a verdiği söz konusu desteğin nedeninin mali yardıma ihtiyaç duyması olduğunu dile getirdi.

Güney Sudan’ın Sudan’dan ayrılmasıyla Hartum yönetimi petrol gelirlerinin yüzde 75'ini kaybettiğini ve uluslararası yaptırımların sürdüğünü hatırlatan Salih, Sudan’ın Suudi Arabistan’ın mali desteğine muhtaç olduğunu anlattı. 

Sudan asıllı Suudi Arabistan Siyaset Uzmanı Süleyman el-Agili, Arap dünyasının Sudan'ı ihmal etmesinin, İran'ın Afrika Boynuzu'na hakim olmak ve Kızıldeniz'deki güvenlik ağını delmek için Sudan'ı askeri ve siyasi üs olarak kullanmasına imkan verdiğini belirtti. Sudan'ın daha sonra bu yönelimini değiştirerek, Suudi Arabistan'ın desteğini almaya çalıştığını ifade etti.

"Sudan-İran ilişkilerindeki değişim Suudi Arabistan ile ilgili"

Öte yandan Doha Yüksek Araştırmalar Enstitüsü Siyasi Bilimler Programı Başkanı Abdulvahhab el-Efendi ise Sudan-İran ilişkilerinde yaşanan değişimin, bu iki ülke arasındaki siyasetinden kaynaklanmadığını belirterek bunun Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile ilgili olduğunu dile getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...