'Esed ve Rusya siyasi çözüme niyetli olmadığını gösterdi'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Esed ve Rusya siyasi çözüme niyetli olmadığını gösterdi'

DÜNYA Haberleri  / AA

SMDK Başkanı Hoca, Esed rejimi ve Rusya'nın, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını ve görüşmeleri engellemek istediklerini gösterdiklerini ifade etti.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Esed rejimi ve Rusya'nın, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını ve görüşmeleri engellemek istediklerini gösterdiklerini ifade etti.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak için İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin 25 Şubat'a kadar askıya alınması sonrasında, Suriye görüşmelerinde muhalifleri temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcüsü Salim el-Muslat ve SMDK Başkanı Halid Hoca, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Halid Hoca Cenevre'ye gelirken siyasi çözüme inanarak geldiklerini belirterek "Ancak bu siyasi çözümün gerçekleşmesi için gerekli olan kuşatmaların kaldırılması, bombardımanın durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması kapsamındaki adımların atılması gerektiğini söyledik ve bu adımlar müzakere-üstü adımlardır ve hemen atılması gereken adımlardır. Bu adımları atması gereken taraf, rejimin kendisidir ve bu adımların atılmasını sağlayan da BM'dir" diye konuştu.

Rusya ve rejimin bu adımları atacağı yerde saldırıları arttırdığına işaret eden Hoca, "Cenevre'deki görüşmeler devam ederken kuşatma altındaki bölgelere yoğun bir şekilde varil bombaları atıldı. Rejim ve Rusya, siyasi çözüm konusunda niyetli olmadıklarını, tam tersi süreci engellemek istediklerini gösterdiler" dedi.

"De Mistura mümkün olmadığını gördü"

De Mistura'nın, müzakerelerin bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığına kanaat getirdiğini anımsatan Hoca, görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için sahada ve insani şartlarda ilerleme sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Hoca, "İlerleme olursa müzakere ekibi hazır, Cenevre'ye tekrar gelir, kaldığımız yerden başlarız. Ruslar, kendi önerilerine uyan bir çözüm bekliyorlardı, bunun olmadığını görünce de görüşmeleri baltaladılar" ifadesini kullandı.

"De Mistura'dan gelecek çağrıyı bekleyeceğiz"

MYK Sözcüsü Muslat da "Suriye'deki insani durum iyileşirse Cenevre'de görüşmelere devam etmek için 25 Şubat tarihine kadar de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'dan gelecek çağrıyı bekleyeceğiz" dedi.

Görüşmelerin başlayacağı tarihe kadar rejimden pozitif adımlar atmasını bekleyeceklerini belirten Muslat, sözlerini söyle sürdürdü:

"MYK heyeti olarak 10 gün sonra Riyad ya da İstanbul'da bir araya geleceğiz ve gelişmeleri değerlendirdikten sonra 25 Şubat'ta Cenevre'de devam etmesi planlanan görüşmeler için yol haritamızı belirleyeceğiz."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...