Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Julian Assange keyfi olarak gözaltında tutuluyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Julian Assange keyfi olarak gözaltında tutuluyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM'nin ilgili çalışma grubu, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde "keyfi olarak gözaltında tutulduğu" yönünde karar aldı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) ilgili çalışma grubu, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange lehinde karar alarak İngiltere'deki tutukluluk halinin "keyfi olduğuna" bildirdi.

BM'nin keyfi tutuklamalarla ilgili çalışma grubunundan yapılan yazılı açıklamada, "BM paneli, Assange'ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinde kalışının, Assange'ın 'keyfi olarak tutulduğu' anlamına geldiği kararına vardı" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Assange'ın özgürce seyahat etme ve İsveç ve İngiltere'den tazminat talebinde bulunma hakkının olduğu ifade edildi.

Çalışma grubunun kararının bir yaptırımı bulunmuyor ancak Assange'ın yasa dışı olarak tutuldu hükmüne varan BM, İngiltere ve İsveç'e Assange'ın serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.

3 yıldan fazladır bir odada yaşıyor

Londra polisi, Ekvador Büyükelçiliği önündeki nöbetine ekim ayında son vermişti. 19 Haziran 2012'de İngiltere'deyken, hakkındaki İsveç'e iade kararının ardından Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yıldan fazla süredir diplomatik misyonun bir odasında yaşıyor.

Sağlığından kimi zaman endişe edilen Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması ve İsveç'e iade edilmesi bekleniyor.

İngiliz mahkemesi 2012 yılında, 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Ekvador, çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...