Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

NATO uçaklarına Bulgaristan hava sahasını koruma izni

Düzenleyen: / Kaynak: AA
NATO uçaklarına Bulgaristan hava sahasını koruma izni

DÜNYA Haberleri  / AA

Hava Kuvvetlerinin kriz içinde bulunduğu Bulgaristan’da, ihtiyaç durumunda ülkenin hava sahasının NATO uçaklarınca da korunmasına izin verildi.

Hava Kuvvetlerinin kriz içinde bulunduğu Bulgaristan’da, ihtiyaç durumunda ülkenin hava sahasının NATO uçaklarınca da korunmasına izin verildi.

Parlamentoda yapılan oylamada milletvekilleri, Savunma ve Silahlı Kuvvetleri Yasası’nda “Air Policing” adı verilen hava devriyesine ilişkin bazı değişiklikleri kabul etti.

Görüşmeler sırasında yaşanan yoğun tartışmalara rağmen 2004 yılından bu yana NATO üyesi olan Bulgaristan'ın, hava kuvvetlerinin dışarıdan lojistik destek almasına izin veren yasa onaylandı. Muhalefet partilerinin temsilcileri, Bulgaristan’ın toprak dokunulmazlığının anayasada belirlendiğini ve yeni durumun buna aykırı düştüğünü öne sürdü.

Türkiye tartışması

Ana muhalefet konumundaki Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri ise Bulgaristan hava sahasının korumasının bir NATO ülkesi olan Türkiye’ye verilebileceğine yönelik duydukları endişeleri dile getirdi.

BSP Milletvekili Takso Ermenkov, Parlamentoya "Bulgaristan’ın artık Bulgar olmadığını gösterdi" suçlamasını yöneltirken, ülkenin Osmanlı egemenliğindeki dönemine işaret ederek "Böylece 500 yıl bizleri koruyanlar tekrar koruyabilir” ifadesini kullandı.

Parlamento Savunma Komisyonu Başkanı Valentin Radev ise gerektiğinde bu konuda bir NATO ülkesi ile anlaşma yapılabileceğinin belirlenmesine ilişkin Türkiye ile görüşmelerin yapılmadığını duyurdu.

BSP’nın "ülkenin hava sahasının korumasının Bulgaristan’ın öncülüğünde yapılmasına" ilişkin önerisi ise reddedildi. Savunma Bakanı Nikolay Nençev Parlamentoda yapılan görüşmelere katılmadı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...