Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Esed rejimi, DAEŞ ve El Nusra savaş suçu işliyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Esed rejimi, DAEŞ ve El Nusra savaş suçu işliyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye rejimi ile terör örgütleri DAEŞ ve El Nusra insanlık ve savaş suçu işlediğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Suriye'de gözaltında bulunan insanların ölümleri ve maruz kaldıkları sistematik şiddet hakkındaki raporunu sundu.

Raporun, 10 Mart 2011 ila 30 Kasım 2015 tarihlerinde öldürülen tutuklular hakkında 621 kişiyle yapılan görüşmelerle elde edilen bilgiler ışığında hazırlandığı açıklandı.

Suriye'deki işkence ve ölümlerin ülkedeki resmi ve geçici cezaevleri sayesinde gizlendiğine ve insanların ortadan kaybolduğuna işaret edilen raporda, "Suriye'deki tutuklular, savaş alanından ve gözden uzak geçici cezaevlerinde, işkenceye uğruyor ve öldürülüyor. Suriye rejimi, cinayet, işkence, tecavüz, hapsetme, ortadan kaldırma ve diğer insanlık dışı uygulamaları nedeniyle insanlık ve savaş suçu işliyor" ifadesi kullanıldı.

Suriye rejimi tarafından tutuklanan binlerce insanın ölünceye kadar dövüldüğü ya da uğradıkları şiddet ve işkenceler sonrasındaki yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen raporda, bazı tutukluların da insanlık dışı cezaevi şartlarından yaşamını yitirdiğinin saptandığı bildirildi. 

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Suriye rejimi, Mart 2011'den beri ülkedeki muhalifleri desteklediği ya da rejime yeterince destek vermediği için özellikle 15 yaş üstü erkekleri, kontrol noktalarında, ev arama sırasında ya da hastanelerde keyfi olarak tutukluyor. Suriye rejiminin cezaevlerinden kurtulan 500'den fazla kişi, maruz kaldıkları işkence ve onur kırıcı davranışları anlattı ve 200'den fazlası da tutukluluk süresinde en az bir ölüme şahit olduğunu söyledi." 

"DAEŞ ve El Nusra da savaş suçu işliyor"

Bazı rejim karşıtı silahlı grupların da yakaladıkları Suriye rejimi askerlerine kötü muamelede bulunduğu ve öldürdüğü ifade edilen raporda, terör örgütü El Nusra ile bazı rejim karşıtı silahlı grupların da savaş suçu işlediği bildirildi. 

Raporda, terör örgütü DAEŞ'in de yasa dışı şekilde insanları gözaltına aldığı ve ülkenin bazı noktalarında cezaevlerinin bulunduğu bilgisi verildi.

DAEŞ'in, tutuklulara işkence yaptığı ve öldürdüğünün tespit edildiği ve bu nedenle de DAEŞ'in, cinayet ve işkence nedeniyle savaş suçu işlediği kaydedildi.

Komisyonun raporunda, ülkede işlenen insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının cezalandırılması konusunun, ülkedeki siyasi çözüm sürecine dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...