KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Rum tarafının tavrı ciddi bir hayal kırıklığı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Rum tarafının tavrı ciddi bir hayal kırıklığı

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis’in, Kıbrıs'ta dönüşümlü başkanlığı kabul etmeyeceğine yönelik açıklamalarına ilişkin, "Rum tarafının tavrı, ciddi bir hayal kırıklığıdır" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Rum lider Nikos Anastasiadis’in iki taraf olarak "anlaştık" dediği konuları sadece kendi penceresinden göründüğü şekilde aktardığını, tarafların uzlaşma noktalarının ancak iki tarafın birlikte açıklayabileceği hususlar olduğunu söyledi.

Anastasiadis’in "Ada'da dönüşümlü başkanlığı kabul etmediği" yönündeki açıklamalarına da değinen Akıncı, "Maalesef Rum tarafının süren bu tavrı bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Fakat şunu ifade edeyim ki, Kıbrıs Rum halkı, bir Kıbrıslı Türk’ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse bu anlaşma olmayacak demektir” dedi.

Akıncı, Kıbrıs'ın hem iki kesimli iki toplumlu bir federasyon olacak, hem de AB ilke ve değerlerine de bağlı kalacağını kaydetti.

"Türk toplumunun, Türkiye’nin güvencesinin devamını istediği ortada"

Müzakerelerde "garantiler" konusunun müzakerelerde en son garantör ülkelerin de olduğu beşli çerçevede ele alınacağını söyleyen Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de, Türkiye de günü gelince bu konunun ele alınacağını defalarca duyurduk. Şimdiden garantilerin ortadan kalkacağı ve üstelik bizim de hemfikir olduğumuz iddiası yanlıştır. Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’nin güvencesinin devamını istediği ortadadır. Burada önemli olan, nasıl bir formül bulabiliriz ki Kıbrıslı Türkler kendini güvende hissederken, Kıbrıslı Rumlar bir tehdit algısı altında olmasınlar. Bunun yollarının bulunabileceği inancındayım ama zamanı gelince."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...