Rusya ve Esed Halep'i kuşatmaya çalışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya ve Esed Halep'i kuşatmaya çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Halep'in kuzey kırsalı ile merkezi arasındaki bağlantıyı kesen Rusya ve Esed rejimi, merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor.

Beşşar Esed güçleri, Rusya'nın ağır hava bombardımanı desteğiyle Halep merkezi tamamen kuşatmaya çalışıyor. Daha önce Halep-Türkiye koridorunu kapatan Rusya ve Esed'in hedefi, muhaliflerin merkezden İdlib ile bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu da ele geçirmek.

Rus savaş uçakları ve Esed rejiminin Halep merkezdeki muhalifleri çevrelemek için saldırıları sürüyor. Geçen hafta Halep merkezdeki rejim güçleri, Rusya'nın hava şemsiyesinde muhaliflerin Türkiye sınırı ile temasını sağlayan koridoru yararak, batıda muhalif kuşatmasındaki Nubul ve Zehra beldelerine ulaşmıştı. Böylece Halep merkezin Türkiye ile insani yardım koridoru kapanmıştı.

Rejim güçlerinin şimdiki hedefi ise, Halep şehir merkezindeki muhaliflerin İdlib'le bağlantıyı sağladıkları Kastillo-Anadan yolunu ele geçirerek merkezdeki muhalifleri tamamen kuşatmak. Bunun için Rus uçakları dünden bu yana merkezin kuzeyindeki Firdevs, Salihin, Kellese, Amiriye ve Şeyh Said mahallelerini ve Anadan ilçesiyle ilçenin güneyindeki Kafr Hamra mahallesini bombalıyor.

PYD de tehdit ediyor

Diğer yandan Halep'te Esed güçlerinin hakimiyetindeki bölgenin Türkiye sınırı ile arasında kalan alan, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de tehdidi altında.

Dün PYD'ye bağlı güçler, Azez ilçesinin güneybatısında yer alan Maranaz köyünü ele geçirerek, Azez ile Tel Rıfat arasındaki bağlantıyı kesti.

Yerel Koordinasyon Komitesi'nin önceki gün yaptığı açıklamada, Esed ordusu yetkilileri ile PYD'ye bağlı SDG liderlerinin Afrin'de bir araya gelerek, Azez'e 6 kilometre mesafede muhaliflerin elindeki Miniğ askeri havaalanına düzenlenecek operasyonda ortak hareket etmek için anlaştıklarını duyurmuştu. 2013'ten beri muhaliflerin elinde bulunan Azez'in güneyindeki Miniğ havaalanı, Halep’in kuzeyindeki son kalelerinden biri olarak biliniyor. 

Rusya ve Esed saldırılarının sebep olduğu göç dalgası sürüyor

Rusya'nın geçen hafta Halep'te şiddetlenen hava bombardımanları ile Beşşar Esed rejiminin artan saldırılarından kaçan yaklaşık 70 bin kişi güvenli yerlere göç etmişti. Azez'e doğru göç edenlerden yaklaşık 10 bin kişi halihazırda Kilis'in karşısındaki Azez ilçesinde Bab-ı Selam sınır kapısında bekliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...