Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Rusya sınırdaki tehlikeli faaliyetlerini sonlandırmalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Rusya sınırdaki tehlikeli faaliyetlerini sonlandırmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Lute, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlallerine ilişkin, Rusya, Türkiye’nin Suriye sınırındaki bu tür tehlikeli faaliyetleri biran evvel sonlandırmalıdır" dedi.

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Douglas Lute, telekonferans yöntemiyle basın brifingi düzenleyerek, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde durum değerlendirmesi yaptı.

AA muhabirinin sorusu üzerine, Türkiye’nin sınırlarının ihlali durumunda müttefiklerin güçlü bir şekilde Türkiye’nin yanında yer alacağını taahhüt ettiklerini belirten Lute, Rusya’nın 29 Ocak'ta Türk hava sahasını ihlal etmesinin bir ilk olmadığını hatırlattı.

"Türkiye ile tamamen aynı görüşteyiz"

Rusya'nın daha fazla tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalmamak için bu tür davranışlardan vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Lute, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin tedarik ettiği delilleri ve bizim delillerimizi toplayarak hava ihlaline ilişkin işbirliği yaptık. NATO ve Türkiye, Rus savaş uçaklarının hava sahası ihlalleri konusunda tamamen aynı fikirdedir. Ayrıca Türk tarafının Rusları ihlalden önce defalarca uyardığı konusunda da hem fikiriz. Bu artık Rusya’nın sorumluluğundadır. Rusya, Türkiye’nin Suriye sınırındaki bu tür tehlikeli faaliyetleri biran evvel sonlandırmalıdır. Rusya ayrıca bölgede hem kendi pilotlarının hem de başka ülkelerin pilotlarının güvenliğinden emin olmalıdır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bugün Budapeşte'deki "dost ve müttefik ülkelerin terör örgütü konusunda bir karar vermesi gerektiğine" ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Lute, "Bu, Türkiye ile ABD arasında uzun süredir konuşulan ve danışılan bir konu ve diplomatik kanallardan sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.

"Rusya DAEŞ’e değil, muhaliflere karşı savaşıyor"

Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarındaki hedefin değişmediğini vurgulayan Lute, şunları kaydetti:

"Bu saldırıların yüzde 80-90’ı Esed rejimine karşı mücadele edenlere yapılıyor. Dolayısıyla bu saldırılar DAEŞ’e karşı yapılmıyor. Bu bir tahmin değil, herkesin bildiği gerçekler. Rusya’nın sahadaki bu saldırıları yüzünden, öncelikle güvenlik, insani durumlar ve barış görüşmeleri düzeleceğine daha karmaşık bir hal olarak zorlaşıyor. Rusya’nın Esed’i korumak için yaptığı bu saldırılar hiçbir şekilde durumu kolaylaştırmadığı gibi, yapıcı da değil. Bunu neden yapıyorlar? Tek bir cevabı var, Suriye’de Esed rejimine destek olmak ve rejimin devam etmesini sağlamak. Kısacası Rusya DAEŞ’e değil, muhaliflere karşı savaşıyor."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...