'Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz'

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, Bölge aktörlerinin işbirliği yapması halinde Suriye'de yeni şeyler yapılabileceğini, Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız olmadıklarını belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 52. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşma yaptı.

Ev sahibine bu defa sığınmacı krizi dışında bir konuda konuşma yapmasına izin verdiği için teşekkür eden Mogherini, nükleer müzakerelerde geçen sene ve bu sene uzun saatler süren görüşmeler yaptıklarını, İran'ın nükleer programı ile ilgili uzlaşmanın Temmuz 2015'te yapıldığını anımsattı.

Mogherini, İran’la nükleer görüşmelerin 2003 yılında başladığını ve pazarlıkların 12 yıllık sürede tamamlandığını hatırlatarak, "İran'daki müzakereler, diplomasinin taraflar arasında çözüm sağladığını kanıtladı” diye konuştu.

Suriye'de beş yıl süren savaştan sonra önceki aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ortak aldığı bir karar olduğuna dikkati çeken Mogherini,, “Tüm bölge aktörleri işbirliği yapar ve çıkarları örtüşürse Suriye’de yeni şeyler yapma potansiyeli var. Avrupa’da bu bölgenin bir parçası. Avrupa olarak Ortadoğu'dan bağımsız değiliz” diye konuştu.

Mogherini, Temmuz 2015'te İran’la yapılan nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanması ile ilgili, “İran’la yapılan uzlaşma muhtemel bir çatışmayı engelledi. Bu siyasi cesareti gösterdik. Bu anlaşmayla geleceği beraber inşa edeceğiz” diye konuştu.

Avrupa perspektifinden İran ve Suudi Arabistan arasında muhtemel çatışmaların ve gerginliklerin önlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mogherini, “Bir denge kurulmalı. Bölge halkı geleceğine karar vermeli. Sünniler ve Şiiler yüzyıllarca bir arada yan yana yaşadı. Bu olabilir. Bu toplum arasında yüzyıllarca siyasi güvenlik meseleleri olmamıştır. Bu mümkündür” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...