Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Esed'ın işi bitti'

Düzenleyen: / Kaynak: Yenişafak
'Esed'ın işi bitti'

DÜNYA Haberleri  / Yenişafak

Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Suriye’de bir geleceği olmayan rejim lideri Esed’i Rusların da kurtaramayacağını vurgularken ülkeye asker göndermeye hazır olduklarını yineledi. ABD’nin eski Şam elçisi Robert Ford ise Rusların tüm savaşçılara saldırması nedeniyle bir ateşkesin çok zor olduğunu savundu.

Washington'un meydanı boş bırakması yüzünden Rusya'nın hava saldırıları eşliğinde ilerleyen Beşar Esed rejimini tehdit eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, Esed'in Suriye'deki geleceği için “Bence zayıf ve işi bitti” şeklinde konuştu. Alman Sueddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Cübeyr, Esed'in Suriye'de artık bir geleceği olmadığını söyleyerek, “Belki üç ay, belki 6 ay hatta 3 yıl sürer ama Esed artık Suriye'de herhangi bir sorumluluğa sahip olamaz” dedi. Cübeyr, “Esed daha önce İran'ı yardıma çağırdı, Pakistan ve Irak'tan Şii milisleri, Hizbullah'ı çağırdı ama beyhude. Şimdi Rusları çağırdılar, ama onlar da Esed'i kurtaramayacaklar” diyerek, Suriye halkının Esed'i devirme kararlılığının Rus hava saldırıları ve ülkedeki kıyıma rağmen kırılmadığını kaydetti. Suudi Bakan, “Eğer koalisyon IŞİD'le savaşmak için Suriye'ye özel kuvvet gönderme kararı alırsa Suudi Arabistan buna katılmak için hazır” ifadelerini kullandı. Rusya, İran ve Hizbullah'ın desteğiyle Suriye'de direnişi kırmaya çalışan rejim lideri Beşar Esed'in tüm ülkeyi geri alma sözlerine ABD sert tepki verdi.

ESED KANDIRILMIŞ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Esed'in kandırılmış olduğunu belirterek, “Esed, Suriye'de sorunun askeri yolla çözüleceğini düşünüyorsa, gerçekleri görmüyor. Suriye rejimi savaşmayı sürdürürse, daha çok kan akar, daha çok sıkıntı ortaya çıkar. Karşı tarafların daha da sert pozisyonlar almasına yol açar” şeklinde konuştu. Esed, AFP'ye verdiği demeçte, “Tüm ülkeyi geri almaya kararlı olduğu, ordusunun bunu tereddütsüz deneyeceği, ancak bölgesel aktörlerin işin içinde olması nedeniyle bunun zaman alacağı ve ağır bir bedeli olacağı” iddiasında bulunmuştu.

SURİYE PARÇALANABİLİR
ABD'nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Münih toplantısından çıkan şiddetin durdurulması ve kuşatmaların sonlandırılmasını içeren anlaşmanın uygulanabilirliğinin “çok zor” olduğunu ve arzu edilen sonucu veremeyebileceğini söyledi. Ford, “Çünkü Esed teröristlerle savaşmayı durdurmayacağını söylüyor. Ruslar, Halep'i bombalamayı sürdüreceklerini ifade ediyorlar ve Halep'teki tüm savaşçıların terörist olduğunu belirtiyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Suriye'nin gitgide daha da parçalanacağını belirten Ford, “Kuzeydoğuda Kürt bölgesi, güneydoğuda IŞİD'in kontrolünde bir alan, batıda hükümetin bölgesi ve muhaliflerin kontrol edeceği bazı kesimler olacak” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Yenişafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...