ABD-ASEAN zirvesinde bölgesel güvenlik konuları ele alındı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD-ASEAN zirvesinde bölgesel güvenlik konuları ele alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD ile ASEAN ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirvenin ikinci ve son gününde liderler bölgesel güvenlik konularını ele aldı.

ABD ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirvenin ikinci ve son gününde liderler bölgesel güvenlik konularını ele aldı.

Zirve, liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

California eyaletindeki Sunnyland’de yapılan zirvenin ikinci gününde, ASEAN ülkesi liderlerini ABD Dışişleri Bakanı John Kerry karşıladı.

Dün yapılan oturumda daha çok ABD ile ASEAN ülkeleri arasında ekonomik işbirliği, ticaret, enerji ve iklim değişikliği konularına odaklanan liderlerin, bugün ise bölgesel güvenlik konularını ele aldığı bildirildi.

ABD'nin, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sularda Çin’in tedirginlik oluşturan eylemleri karşısında bölgedeki müttefikleriyle dayanışma ve işbirliği içinde olduğunu vurguladığı, liderlerin bölgedeki sorunların “uluslararası kurallara göre” ve “barışçıl” şekilde çözülmesi gerektiğini dile getirdikleri kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama da dün zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Son yıllarda ABD, yasal ticareti korumak ve insani krizlere yanıt vermeye dönük ortak kapasitelerimizi geliştirerek bölgedeki müttefik ve ortaklarımızın deniz güvenliğine ilişkin yardımlarını arttırdı. Seyrüsefer özgürlüğünün de aralarında bulunduğu uluslararası kural ve normlara uygun olarak gerçek vizyonumuzu ilerletebiliriz” ifadelerini kullanmıştı.

Çin, Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalar üzerine hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor. Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle de egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Liderlerin bugünkü ajandasında terörle mücadele konusunu değerlendirildiği ifade edildi.

Bu arada zirve, bugünkü oturumun ardından liderlerin aile fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.

ABD ile ASEAN ülkeleri arasında ilk kez gerçekleşen "tarihi" zirveye ilişkin sonuç bildirgesi yayımlanacağı bildirildi.

ABD Başkanı Obama da zirveyi değerlendiren basın toplantısı yapacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...