Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kosova'nın bağımsızlığının 8. yılı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kosova'nın bağımsızlığının 8. yılı

DÜNYA Haberleri  / AA

Sırbistan'dan ayrılarak 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'da Bağımsızlık Günü törenlerle kutlandı.

Başkent Priştine'deki Zahir Payaziti Meydanı'nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Başbakan İsa Mustafa ile siyasi ve askeri yetkililer katıldı.

Jahjaga, burada yaptığı konuşmada, Kosova'nın, bu sene 8'inci yıl dönümünü kutladığı bağımsızlık geçmişinden bu yana demokrasi ve barışı inşa etmeye devam ettiğini belirterek "Devlet inşa etmek sevgi, fedakarlık ve irade gerektirir. Birlik olabilmemiz için siyasi farklılıkları aşmalıyız" dedi.
Kosova halkının bağımsızlık bayramını kutlayan Jahjaga, geleceğin şiddetle değil çalışılarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Mustafa da Kosova'nın 111 dünya ülkesi tarafından tanındığını anımsatarak, "Kosova'nın inşasında yardımcı olan tüm dost ve müttefik ülkelere teşekkür ediyoruz" dedi.
Etkinlik kapsamında Kosova milli marşı okundu ve polis ile güvenlik güçleri tarafından resmi geçit töreni düzenlendi.
Bu arada, Jahjaga ile Mustafa, Bağımsızlık Günü etkinlikleri kapsamında, Kosova'yı bağımsızlığa taşıyan sürecin mimarı olan İbrahim Rugova'nın ve Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) en önemli komutanlarından Adem Yaşari'nin kabrini ziyaret ederek çelenk bırakacak.
- Bağımsızlık süreci
Yugoslavya döneminde Kosova, Sırbistan federal cumhuriyeti içerisindeki bir bölgeydi. 1974 yılında Yugoslavya Anayasası Kosova'ya özerklik tanıdı ancak bu, 1989 yılında dönemin Sırp asıllı milliyetçi Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç tarafından geri alındı.
1991 yılında Yugoslavya'nın dağılmasının ardından önce Hırvatistan ardından Bosna'da başlayan kanlı savaş daha sonra Kosova'ya sıçradı. 1998 yılında Sırp polisi ile Kosova Özgürlük Ordusu arasında çatışmalar başladı. Miloseviç'in ordusu bu dönemde Arnavut halkın köylerini bastı, sivilleri öldürdü. 1999'da NATO çatışmalara müdahale etti. 78 günlük operasyon sonucunda Miloseviç, Kosova'dan çekilmek zorunda kaldı.
Savaştan 10 yıl sonra, 17 Şubat 2008'de Kosova, Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığı'nı ABD, Türkiye ve çok sayıda Avrupa ülkesi hemen tanıdı.
Günümüze kadar 111 ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanısa da Sırbistan hala Kosova'yı tanımıyor. Kosova BM üyesi de değil.
Öte yandan, AB öncülüğünde iki ülke arasında ilişkileri normalleştirmek amacıyla Belgrad ve Priştine yönetimleri arasında müzakereler sürüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...