Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den Rusya'ya: O bölgeleri vurmayın

ABD'den Rusya'ya: O bölgeleri vurmayın

DÜNYA Haberleri

Pentagon, Rusya’dan DAEŞ'e karşı mücadele eden özel harekat birliklerinin bulunduğu bölgelerin hedef almamasını istediklerini bildirdi.

ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komitesinde hava operasyonlarından sorumlu Korgeneral Charles Brown, Rusya’dan, Suriye’nin kuzeyinde Suriyelilerle DAEŞ ile karşı mücadele eden özel harekat birliklerinin bulunduğu bölgelerin hedef almamasını istediklerini söyledi. Brown, Katar’dan video konferansla Pentagon’daki gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusların Suriye’nin kuzeyindeki az sayıda ABD özel harekat birliklerinin yerleri konusunda kabataslak bilgilendirildiğini belirtti.

'RUSYA'YI BİLGİLENDİRDİK'

Spesifik alanların iletilmediğini ifade eden Brown, "Onlara ilettiğimiz alanlar aslında koalisyon güçlerimizin olduğu alanlar. Spesifik alanlar değil" dedi. Brown, bunun öncesinde Rusları, endişe duydukları hava sahaları hakkında yakından uçmamaları konusunda ana hatlarıyla bilgilendirdiklerini dile getirdi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook da Brown tarafından "çizilen alanların" haricinde söz konusu yerler için daha detaylı bilgi aktaramayacağını ifade etti. Özel harekat birliklerinin bulunduğu noktalarla ilgili Ruslarla Pentagon’daki en üst düzey yetkililerin görüştüğünü belirten Cook, görüşmelerin ne zaman yapıldığına yönelik sorularını yanıtlamadı. Cook, Suriye’deki güçlerinin varlığı konusunda oraya konuşlandırıldıkları aralık ayına denk düşen bir dönemde Rusya’nın haberdar edildiğini dile getirdi. Cook, ABD özel harekat birliklerinin tam olarak nerede konuşlandırıldıklarının söylenmediğini tekrarladı.

ABD ve Rusya savunma bakanlıkları, Suriye hava sahası üzerinde iki ülkenin hava kuvvetleri arasında çatışma çıkmasını önlemeye dönük mutabakat anlaşması imzalamıştı. Beyaz Saray, geçtiğimiz yıl sonunda yaklaşık 50 özel harekat askerinin DAEŞ'le mücadelede destekledikleri yerel güçlerin eğitimi için Suriye’nin kuzeyinde konuşlandırılmasını yetki vermişti. Özel harekat güçlerinin noktaları güvenlik gerekçesiyle açıklanmamıştı.

SURİYE'DE UÇUŞA YASAK BÖLGE

ABD’li komutan Brown, toplantıda ayrıca, Suriye’de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin soruları da yanıtladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak alan oluşturulmasıyla ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Brown, böyle bir bölge oluşturulduğunda hava güçlerinin DAEŞ'le mücadeleye odaklanmaktan çok uçuşa yasak alanın tatbik edilmesine zaman harcaması gerektiğini söyledi. Brown, bunun da oldukça maliyetli olacağını dile getirerek, “Kişisel görüşüme göre uçuşa yasak bir alanı oluşturmak zor olacak” diye konuştu. Brown ayrıca, güvenli bölgeye sızanların da hedef alınabileceğini belirterek, “Bu da mevcut durumu daha da dramatik hale getirecektir” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...