Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den YPG açıklaması: 'Güveniyoruz'

Düzenleyen:
ABD'den YPG açıklaması: 'Güveniyoruz'

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, 'YGP'ye güveniyor musunuz?' sorusunda ise 'Aksi ispatlanana kadar, evet' yanıtını verdi.

Mark Toner, günlük basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ''ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk" şeklinde sözleriyle ilgili soruları yanıtladı.Toner, “Türk Dışişleri Bakanı’nın sözlerini sorgulayacak ya da karşı çıkacak değilim. Böyle bir noktaya gelmem” ifadesini kullandı.Kerry ve Çavuşoğlu arasındaki telefon görüşmesi hakkında detay vermek istemediğini vurgulayan Toner, şunları kaydetti: “Bizim YPG ve PYD hakkındaki değerlendirmemiz, politikamız değişmedi. PKK hakkındaki politikamız da değişmedi. PKK’yı yabancı bir terör örgütü olarak görüyoruz. YPG’yi farklı görüyoruz. Bu konuyu defalarca konuştuk. Bu değişmedi.”

- "Aksi ispatlanana kadar evet"

Toner, "YGP’ye güveniyor musunuz" sorusu üzerine, "YPG, Suriye'nin kuzeyinde savaşan ve DAEŞ'i gerileten geniş bir grubun parçası olarak sahada çok etkili bir ortak. Ayrıca değerlendirmelerimizde, DAEŞ ile mücadeleden başka bir şey yapma eğiliminde olduklarını görmedik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "YGP’ye güveniyor musunuz" şeklindeki ısrarlı soruların devam etmesi üzerine ise "Aksi ispatlanana kadar, evet" yanıtını verdi.

Türkiye'nin tutumunu anladıklarını vurgulayan Toner, "Türk yetkililerle endişeleri hakkında sürekli görüşüyoruz" ifadesini kullandı.

- "YPG’ye herhangi bir silah tedarik etmedik"

Toner, ayrıca YPG’nin ABD tarafından tedarik edilen silahları sivillere karşı kullandığı yönündeki haberleri değerlendirdi.

Haberleri gördüğünü dile getiren Toner, "YPG’ye herhangi bir silah tedarik etmedik. Aynı zamanda biz YPG’nin Amerikan silahlarını PKK’ya kaçırdığı yönünde bir kanıt da görmedik” şeklinde konuştu.

Toner, YPG’nin ana hedefinin Suriye’nin kuzeyinde toprak elde etmek olduğu yönündeki kaygılarının sürdüğünü belirterek, YPG ve diğer tüm grupların DAEŞ'ten aldıkları yerlerde iyi yönetim sergilemeleri ve böylece mültecilerin evlerine dönüşüne imkan sağlanması gerektiğini dile getirdi.

- "İlk adımı tarafları konuşmaya çağırmak"

Toner, toplantıda ayrıca Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun Cenevre'de bugün BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura başkanlığında yapmayı planladığı toplantı hakkında konuştu.

Toplantının bugün yapılmasını beklediklerini belirten Toner, “Ateşkesin usulü hakkında tam bir anlaşma henüz yok. Destek grubunun ilk adımı tarafları konuşmaya çağırmak. Bunun zor olacağını biliyorduk. Bu tür iç savaşları bir anda durdurmak kolay değil” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...