Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avrupalılar yıllar sonra Türkiye'nin dediğine geldi

Düzenleyen:
Avrupalılar yıllar sonra Türkiye'nin dediğine geldi

DÜNYA Haberleri

28 AB ülkesi, mülteci dramının sona ermesi ve can kaybının daha da artmaması için Suriye'de güvenli bir bölge oluşturulması konusunda oy birliği ile karar verdi.

Türkiye'nin Suriye meselesinin çözümü için yıllar önce ortaya koyduğu "güvenli bölge oluşturulması" tezi sonunda hayata geçiyor. Bugüne kadar Türkiye'nin teklifine uzak duran ancak mültecilerin Avrupa'ya da akın etmeye başlaması üzerine alelacele Brüksel'de toplanan AB ülkeleri yıllar sonra Türkiye'nin tezini kabul etti. Avrupa Birliği, Brüksel zirvesinin sonunda Suriye’de güvenli bölge çağrısı yaptı. Suriye’de tarafları kuzeyde yer alan sivillere yönelik bombardımanları durdurmaya çağıran AB, güvenli bölgeler oluşturulmasını istedi. 28 AB ülkesi, özellikle Halep ve Türkiye sınırı arasında kalan bölgede bombardımanların sona erdirilmesi ve sivil halka yardımların genişletilmesi çağrısında bulundu. Zirve sonunda önceki gece açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Suriye’de sivillerin kendilerini güvende hissedecekleri bölgelerin oluşturulması konusunda görüş birliğine vardık. Bu hem bölge hem de Avrupa için önemli bir gelişmedir" dedi. Bunun örneğin Türkiye sınırına yakın Azez bölgesinde olabileceğini kaydeden Merkel, "Onbinlerce insan korkuyorsa, bombalanmaktan endişe duyuyorsa, özellikle buraların bombalanmaması konusunda anlaşılabilmesi mümkün olmalı. Bu durum sembolik değeri olan Halep için de geçerli. Bu insanlar bir şekilde vatanlarına yaşamaya devam etmeli ve biz bu zemini oluşturmalıyız" diye konuştu. Merkel, Esad rejimi ve ona destek veren tarafları Halep bölgesinde de görüşmeler yoluyla çözüm bulmaya çağırdıklarını söyledi. Alman basınına yansıyan haberlerde ise, zirve sonunda AB ülkelerinin üzerinde anlaştığı metinde, Esad ve destekçilerinin ılımlı muhaliflere yönelik bombardımanları durdurması talebinin de yer aldığı ancak bölgenin uçuşa yasak olmayacağına dikkat çekildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...