Ukrayna’nın Türkiye jesti Rusya'yı çıldırtacak!

Düzenleyen:
Ukrayna’nın Türkiye jesti Rusya'yı çıldırtacak!

DÜNYA Haberleri

Türkiye bu yıl Eurovisiona katılmayacak ama Ukrayna’dan bir sürpriz geldi. Kırım Tatarı ünlü sanatçı Jamala, 'Türkiye’yi çok seviyorum. Kendimi orada evimde hissediyorum. Eurovision’da Ukrayna’yı temsil edersem Türk halkı kendi sanatçısına destek verdiği gibi bana da destek verecektir diye düşünüyorum'

Ukrayna’dan Eurovision şarkı yarışmasına katılacak isim, bu akşam final elemesiyle belli olacak. Kırım sürgününü anlatan “1944” isimli şarkısıyla finale kalan Kırımlı Tatar Jamala yarışmanın favorisi olarak gösteriliyor.  Asıl adı Susana Camaladinova olan ünlü şarkıcı Jamala, “1944” isimli şarkısının hikayesini AA muhabirine anlattı. Şarkının kendisi için büyük önem taşıdığını söyleyen Jamala, büyükannesinin kucağında beş çocuğuyla 18 Mayıs 1944’te Kırım’dan Orta Asya’ya sürgün edilişinin hikayesinden bu şarkının doğduğunu ifade etti. "O zaman dedem Cemadin Sovyet topraklarını korumak için İkinci Dünya Savaşı’na katılınca, büyükannem tıpkı Kırım’daki diğer yaşlılar, kadınlar ve çocuklar gibi korumasız kalmış ve sürgüne gönderilmiş” diyen Jamala, büyükannesinin bu hikayeyi sık sık kendisine anlattığını söyledi.
Çocukluğunun bu hikayeyi dinleyerek geçtiğini vurgulayan Jamala, “Bizim evde sürekli bu hikaye anlatılırdı. Bu hikaye benim kalbimde, ruhumda kaldı” diye konuştu.

'TARİHİ GERÇEĞİ ANLATMAK İÇİN İYİ BİR FIRSAT'
Şarkının Kırım Türkçesi olan nakarat kısmını daha önce yazıp bir kenara koyduğunu belirten Jamala, şarkının hikayesini şöyle anlattı:
"Bu nakarat benim büyükannemin sesi gibi. Bu sözler ona ait. Bu sözleri duyduğumda ağlayarak not edip bir kenara koymuştum. Bir daha hiç o notlara bakmadım. Çünkü çok üzücüydü. Eurovision yarışmasına katılma fikri ortaya çıktığında, bu sözleri kullanmanın bir şans olduğunu düşündüm. Bu bir ‘kısmet’ olabilirdi. Eurovision bu tarihi gerçeği gelecek nesillere aktarmak için iyi bir fırsat. Bu sözler bir anı idi. Sürgün edilen çok sayıda Kırım Tatarı hiçbir zaman topraklarına geri dönemedi. Ya dünyanın değişik yerlerinde kaldı ya da öldüler. Bu yüzden '1944' isimli şarkı ortaya çıktı.”

Jamala, şarkının politik olduğu iddialarına katılmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü bu şarkı tamamıyla tarihi bir anıdır, gerçektir. Schindler'in Listesi filmi politik mi? Hayır. Bu film tarihi bir gerçeği anlatıyor. Böyle bir trajedi vardı, onu gösteriyor. Çok sayıda insan bir hiç uğruna öldürüldü. İşte bu şarkı da önemli bir anıdır. Yeni nesillerimiz için önemlidir. Onların bunu bilmesi ve unutmaması, gelecekte böyle bir yanlışın tekrarlanmasını engellemeleri için önemlidir. Ben burada politik bir yaklaşım görmüyorum. Elbette kimin işine gelirse ismini şimdi anmaya gerek yok, bu tarihi gerçeği politikaya çekerek yorumlayacaktır. Eğer böyle istiyorlarsa zaten her türlü şarkıyı politikaya çekebilirler. Burada hikaye tamamen farklı. Burada mesele insan haklarına atıfta bulunan tarihtir anılardır. Etrafımızda ne oluyor bitiyor görüyor musunuz? Trajediyi görüyor musunuz? Her yerde insanlara davranışlarda adaletsizlik. Her yerde patlamalar, saldırılar... Gelecekte aynı hatalar tekrarlanmasın.”

Yarışmaya “1944” şarkısıyla katılması nedeniyle Rusya'dan yöneltilen eleştirilerle ilgili Jamala, Ukrayna’daki devrimden bu yana geçen iki yıldır Rusya’da konser vermediğini ifade etti. “Çünkü bizim Kırım’ımızı elimizden aldılar” diyen Jamala, devlet güdümündeki Rus basınının kendisi aleyhinde kampanya başlatabileceğine işaret etti.

'KIRIM'A GİTMEYİ ÇOK İSTİYORUM AMA GİDEMİYORUM'
Jamala, Kırım'ın kurtulup kurtulmayacağına ilişkin soru üzerine, “Bilmiyorum. Bu soruyu cevaplamak benim için çok zor. Herhalde sadece Allah biliyor. Sadece adaletin yerine gelmesini ve doğruları herkesin duymasını umut ediyorum. Önemli olan Kırım’ın geri döneceğine inanmaktır” dedi. Provokasyon endişesiyle yaklaşık iki yıldır Kırım’a gidemediğini söyleyen Jamala, Kırım’a gitmeyi çok istediğini ama şu anda bunun mümkün olmadığını, ailesinin, akrabalarının ve evinin orada olduğunu belirtti.

Konuşmasında Türkçe olarak “Türkiye’yi çok seviyorum” diyen Jamala, “Gerçekten Türkiye’yi çok seviyorum. Kendimi orada evimde hissediyorum. Zaten kız kardeşim de Türkiye’den evli. Ailesi orada. Çocukları var. Ailemin bir kısmı Türkiyeli artık. Bu yüzden Türkiye’yi kendi evim gibi hissediyorum. Eurovision’da Ukrayna’yı temsil edersem o zaman Türk halkı kendi sanatçısına destek verdiği gibi bana destek verecektir diye düşünüyorum. Kazanamazsam da üzülmesinler. İnşallah konser vermek için yine de Türkiye’ye geleceğim” diye konuştu.

Jamala'nın 1944 isimli şarkısının nakarat kısmında Kırım Türkçesi ile "Yaşlığıma toyalmadım, Men bu yerde yaşalmadım" ifadeleri yer alıyor.
Bu yılki Eurovision şarkı yarışmasının 6 Şubat’ta yapılan Ukrayna elemelerinde finale 6 şarkıcı kalmıştı. Kırımlı Tatar şarkıcı Jamala, jüri ve seyircilerin en çok oyunu alarak finalist olmaya hak kazanmıştı. Bu akşam yapılacak finalin sonunda Eurovision şarkı yarışmasında Ukrayna’yı kimin temsil edeceği belli olacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...