ABD Başkanı Obama: Çin'i Güney Çin Denizi'nde test etmeye devam edeceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD Başkanı Obama: Çin'i Güney Çin Denizi'nde test etmeye devam edeceğiz

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Başkanı Obama, "Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalarda silahsızlanma konusunda verdiğe söze sadık kalıp kalmayacağını test etmeye devam edeceğiz" dedi.

California eyaletindeki Sunnylands'de geçen hafta düzenlenen ABD-ASEAN zirvesi sonrasında Channel NewsAsia'ya röportaj veren Obama, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar konusunda Çin'in tutumunu eleştirirken, "Anlaşmazlıkları çözmek için uluslararası hukuk ve uluslararası normlar üzerinden hareket etmek yerine, Çin hükümetinin geleneksel yöntemlerle hareket ettiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Obama, Çin'in tartışmalı adalardaki tutumunun, bölgede hak iddia eden diğer ülkelerle bir savaş ortamı doğurabileceğine dikkati çekti.

ABD yönetiminin Çin hükümetiyle oldukça yapıcı bir ilişki sürdürdüğünü söyleyen Obama, "Çin'de huzur ortamının yükseldiğine inanıyoruz" dedi. Obama, "İki ülke arasında kalıcı ilişkilerin sağlanması konusunda atılan adımlar devam eden bir süreçtir" ifadesini kullandı.

Obama geçen yıl eylül ayında Beyaz Saray'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluşmasında Şi'nin kendisine tartışmalı adalarda silahlanmaya gitmeme garantisi verdiğini ifade ederek, "Çin'in verdiği sözde samimi olup olmadığını test etmeye devam edeceğiz" dedi. 

"ASEAN ülkelerinin ılımlı İslam'ı en iyi şekilde temsil etmelerini istiyoruz"

DAEŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği saldırılara değinen Obama, "DAEŞ gibi terör örgütlerinin yükselişiyle mücadele etmek için ılımlı İslam'ın yaygınlaşması gerekiyor. ASEAN ülkelerinin ılımlı İslam'ı en iyi şekilde temsil etmelerini istiyoruz" diye konuştu. 

Obama, DAEŞ terör örgütünün Müslüman ülkelerde gençler üzerinde etkili olmayı hedeflediğini belirtirken, "ABD dini inançlarla değil, yoldan çıkmış ve inançları kullanarak suç işleyen küçük gruplarla savaş halindedir" dedi. 

ABD'de İslamofobi'nin yükselişinden duyulan endişelerle ilgili olarak Obama, "DAEŞ örgütünün yaptığı saldırılar İslamofobi'yi arttırıyor. Korku kötü bir şeydir. İnsanlar korktuklarında, genelleme yapmaya başlarlar" ifadelerini kullandı. 

Bazı siyasilerin bu durumdan faydalanmak istediğini vurgulayan Obama, "Mesela Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump, Müslümanların ABD'ye girişine yasak getiren geçici bir yasa önerisi sundu" dedi.

"İslam, barış dini"

Amerikan halkının çoğunluğunun insanların inançlarıyla değil eylemleriyle yargılanması gerektiğine inandığını belirten Obama, Amerikalıların çoğunun İslam'ın barış dini olduğunu düşündüğünü söyledi.

Ortadoğu'da ve birçok yerde hala çözülmesi gereken sorunlar olduğuna değinen Obama, "Suriye'de yaşananlar yürek acısı. Orada halen çok büyük insani felaketler yaşanıyor" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...