AB temsilcisinden PKK ve Rusya açıklamaları

Düzenleyen: / Kaynak: AA
AB temsilcisinden PKK ve Rusya açıklamaları

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü ve bölücülük faaliyetlerine karşı olduklarını vurguladı.

Mogherini, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonunda konuştu. ABD  ve Rusya arasında varılan Suriye'de ateşkes anlaşmasını bir başarı olarak  gördüğünü kaydeden Mogherini, ancak anlaşmanın sahadaki durumu göz ardı ettiğini  belirterek, "Bu yüzden temkinli ifadeler kullandım. Bizim rolümüz bir şeyleri  memnuniyetle karşılamak değil onları mümkün kılmaktır" dedi. Magherini,  "Her zaman akla gelen Rusya ve ABD'den farkı olarak,  değişik aktörler arasında sıcak savaş riski var. Rusya ve Türkiye arasında da  olabilir" dedi.

 
"Esed, ülkesinin gelecekteki yönetiminin bir parçası olamaz"
 
AB açısından Beşşar  Esed'in geleceğinin çok net olduğunu kaydeden  Yüksek Temsilci, "Bu (karar) oy birliğiyle alındı ve 5 yıldır da sürekli olarak  tekrarlandı. Esed, ülkesinin gelecekteki yönetiminin bir parçası olamaz. Bu, AB  onu sevmediği için değil, çok net sebeplerden ötürü. Çünkü Suriye'de 5 yıldır  devam eden bir iç savaş var. Ancak gerçeklere bakacak olursak, bu pozisyonumuzu  ortaya koymamızın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Esed hala görevde. Dolayısıyla  bizim rolümüz, pozisyonumuzu ifade etmek değil, bir sonuca erecek süreci  başlatacak şartları oluşturmak" diye konuştu.
 
 "AB, bölücü bir ajandayı desteklemiyor"
 
AB'nin Kürt meselesindeki tutumunun çok açık olduğunu kaydeden  Mogherini, "Öncelikle AB, her türlü terör eylemini kınıyor ve PKK'yı terör örgütü  olarak görüyor" ifadesini kullandı. Diğer yandan Türkiye'deki sorunun sadece  çözüm süreci ile ele alınması gerektiğine inandıklarını kaydeden Mogherini, Kürt  meselesinin Irak ve Suriye boyutu da olduğunu belirterek, "AB, Kürtler için  ayrılıkçı bir ajandayı desteklemiyor, bu ister Türkiye'de, ister Irak'ta, isterse  de Suriye'de olsun. Bu açıkça bir şeyler ifade ediyor" değerlendirmesini yaptı.
 
 Kürt meselesinin bölgesel bir sorun olduğunu kaydeden Mogherini,  "Haklar ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde ele alınmadığı sürece de  çözülemez. Bu sorun, sadece bölgede değil, bazen Avrupa'da da mücadele etmesi en  zor sorunlardan biri" diye konuştu.
 
Rusya-Türkiye gerginliği
 
Yüksel Temsilci, Türkiye ve Rusya ile Suudi Arabistan ve İran  arasındaki gerginlik hakkında şunları söyledi:
 
"AB'nin ortak yaklaşımı tansiyonu mümkün olduğunca düşürmek ve  Suriye'nin değişik vekalet savaşlarının alanı olmasının önüne geçmek. Sürekli  olarak Suriye'yi değişik bölgesel aktörler arasındaki vekalet savaşlarıyla  anıyoruz. Ancak daha da büyüme riski var. Bir soğuk savaştan bahsetmiyorum. Her  zaman akla gelen Rusya ve ABD'den farkı olarak, değişik aktörler arasında sıcak  bir savaş riski var. Rusya ve Türkiye arasında da olabilir. AB olarak, ikisi  arasındaki tansiyonun düşmesinde çıkarımız var. Yapmaya çalıştığımız da bu."
 
Mogherini, Türkiye'nin de üyesi olduğu NATO'nun sığınmacı krizinde rol  üstlenmesinin ortak mücadeleyi kolaylaştırdığını sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...