Kerry'den ateşkes tehdidi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kerry'den ateşkes tehdidi

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, halihazırdaki çatışmaların durdurulması anlaşmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini söyledi.

Kerry, ABD Senatosu Tahsisatlar Komitesinin dış operasyonlarla ilgili  alt komitesinde bakanlığın 2017 yılı bütçesine ilişkin oturumuna katıldı. Kerry,  oturumda senatörlerin sorularını da yanıtladı.Libya’nın “başarısız  devlet” olduğuna yönelik bir soru üzerine Kerry, “değil ama başarısız olmaya  yakın” dedi.“Son aylarda Trablus’ta bir hükümeti bir araya getirmek için  gerçekten çok çabalıyoruz” ifadesini kullanan Kerry, geçen haftalarda ulusal  mutabakat hükümetinde başbakanın ve hükümetin belirlendiğini ancak bazılarının  buna karşı çıktığını hatırlattı. Kerry, “Eğer bir anlaşmaya varamazlarsa, evet,  başarısız bir devlet olacak” yorumunu yaptı.Libya’nın başarısızlığının  kendilerine bir maliyeti olmayacağını savunan Kerry, Libya’nın varlıklı bir ülke  olduğuna işaret etti.Kerry, Yemen’in ise şu anda “başarısız olmuş bir  ülkenin daha da ötesinde” bulunduğunu kaydetti.- Suriye’de çatışmaların  durdurulması anlaşmasıJohn Kerry, Suriye meselesinin müzakere masasında  çözülememesinin ülkenin tamamen yıkımıyla sonuçlanabileceğini  söyledi.Kerry, çatışmaların durdurulması anlaşmasına işaret ederek,  “Burada oturup bu anlaşmanın işleyeceğini size söyleyemem. Ancak şunu biliyorum,  eğer bu başarısız olursa Suriye’nin tamamen yıkıma uğrama potansiyeli bulunuyor”  ifadesini kullandı.
 
Bakan Kerry, halihazırdaki "çatışmaların durdurulması" anlaşmasının  yanı sıra BM'nin Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla  sonuçlanması halinde, ABD'nin, Suriye'nin parçalara bölünmesini de içeren daha  agresif bir tutum takınabileceğini vurguladı. Kerry, "Eğer Ruslar ve  İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o  zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli  bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir” değerlendirmesinde  bulundu.- Güvenli bölgeSuriye krizine çözüm bulmada güvenli bölge  oluşturulma ihtimalinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına yönelik bir soruya  ise Kerry, “Hayır, böyle bir ihtimal ortadan kaldırılmadı ancak bu birçok  karmaşıklığı da beraberinde getiriyor” yanıtı verdi.
 
Kerry, şöyle konuştu:
 
  
 “Eğer güvenli bir bölge inşa edeceksek burası güvenli olmak zorunda.  Eğer 'bu güvenli bir alan' diyeceksek kim bu alanı güvenli kılacak? Kim DAEŞ’in  gelip saldırmasını önleyecek? Nusra Cephesi’nden kim koruyacak? Suriye ordusundan  veya Rusların havadan bir şeyler atmasından kim koruyacak? Eğer Rusların,  teröristlerin kendilerine güvenli alan bulduklarını sanarak buraya havadan bir  şeyler bırakmasını önlemek istiyorsak hava savunma sistemi oluşturmak zorundayız,  uçaklar uçurmamız, sivil hava devriyesine ve sahada insanlara sahip olmamız  gerekir.”
 
  Pentagon’un Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak bir güvenli bölge için  15 ila 30 bin askere ihtiyaç olacağını tahmin ettiğini belirten Kerry,  senatörlere bu askerlerin sahaya sürülmesini onaylayıp onaylamayacaklarını  sordu. Kerry, güvenli bölgeye ilişkin yapılan tüm konuşmaların asıl  sürecin nasıl olacağının dışında gerçekleştiğine vurgu yaptı.ABD  Dışişleri Bakanı Kerry, “çatışmaların durdurulması” anlaşması ve insani  yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla Suriye’nin zaten güvenli bölge  olması için çabaladıklarını da dile getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...