Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Türkiye, sığınmacı krizini yönetmede anahtar ülkedir'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Türkiye, sığınmacı krizini yönetmede anahtar ülkedir'

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Kriz Yönetimi Komiseri Stylianidies, Türkiye üzerindeki sığınmacı yükünün sürdürülemez olduğunu belirterek, "Türkiye, sığınmacı krizini yönetmede anahtar ülkedir" dedi.

Stylianidies, Viyana'da gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi Kış Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Avrupa ve yakın çevresinin öngörülemeyen sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, sığınmacı sorunun Avrupa Birliğini (AB) bütünüyle baskı altına aldığını söyledi.

"Bölünme riski" uyarısı

Avrupa kıtasına ulaşan sığınmacılara yardım etmenin "tarihi bir görev" olduğunu kaydeden Stylianidies, bu tarihi görevi yerine getirerek Birliğin korunduğunu ifade etti.

İnsani sorumlulukların ahlaki bir temeli olduğunu ve böylece Birliğin temellerini korumak zorunda olduklarını aktaran Stylianidies, "Aksi takdirde, korku politikasına dönme riski ve dağılma gerçek olur. Bölünme kıtasına yeniden dönüşme riski, gerçek olur" diye konuştu.

"Türkiye ile birlikte çalışmak zorundayız"

Türkiye üzerindeki sığınmacı yükünün sürdürülemez olduğuna işaret eden Stylianidies, "Türkiye, sığınmacı krizini yönetmede anahtar ülkedir. Türkiye ile işbirliğimiz ve angajmanımız, krizi çözmek için bizim ortak çabalarımızda yardımcıdır. Türkiye-AB Eylem Planı'nın tam ve hızlı şekilde uygulanması, birincili önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Stylianidies, bahar aylarının yaklaşmasıyla sığınmacıların artmasını beklediklerini ve buna hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin 2,6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Stylianidies, "Türkiye ile birlikte çalışmak zorundayız" diye konuştu.

Sığınmacıların terörizmle ilintilendirilmesi çok tehlikeli

AGİT Parlamenterler Asamblesi Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Sorunlar Dönem Başkanı Isabel Santos ise küresel sığınmacı sayısının 20 milyona yaklaştığını ve bunların bir milyonunun son bir yılda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geldiğini söyledi.

Avrupa'da sığınmacıların "suçlu" haline getirildiğini, sınırların kapatıldığını ve korku ile karşılık verildiğini kaydeden Santos, "Sığınmacıların adaletsiz bir şekilde terörizm ile ilintilendirilmesi çok tehlikeli bir endişedir. Şiddetten kaçan insanların korunmasında isteksizliğin artması, çok tehlikeli bir endişedir" dedi.

"Türkiye'yi yalnız bırakamayız"

Bütün ülkelerin parlamentolarında sığınmacılara yönelik ayrımcılıkla mücadele ve hoşgörü düzenlemelerini yaygınlaştırmasını isteyen Santos, savaştan kaçan insanların engellemeye değil, hoşgörü, merhamet ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

AGİT üyesi ülkelerin, daha fazla sığınmacı kabul eden ülkelere ve insani yardım örgütlerine yardımlarını artırmak zorunda olduğunu vurgulayan Santos, "Türkiye'yi, Lübnan'ı ve Ürdün'ü yalnız bırakamayız. Onlardan bütün sığınmacıları devralmalarını isteyemeyiz. Bu yüzden geri kalanlar, problem yokmuş gibi davranamaz" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...